latinica  ћирилица
14/09/2023 |  10:07 ⇒ 12:03 | Аутор: РТРС

"Српска сваким даном, све више разоткрива Шмитове преваре, обмане и манипулације"

Непостојећи, самозвани високи представник у БиХ, грађанин Њемачке, Кристијан Шмит, поново гура главу у пијесак и не види оно што свима у БиХ, али, и тзв. међународној заједници постаје све јасније. Кристијан Шмит није високи представник у БиХ, јер, његово наименовање није потврдио Савјет безбједности Уједињених нација одговарајућом резолуцијом, како то предвиђа Дејтонски мировни споразум, наводи се у саопштењу Организације старјешина Војске Републике Српске.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

- Његово јучерашње јавно објашњење да у БиХ "морају остати ОХР и стране судије све док Дејтон не буде скроз проведен – остаће овако док не буде у потпуности демократско друштво, јер постоји опасност од конфликта и распада БиХ" је цинично, незналачко, недемократско и панично - наводе у саопштењу.

Додају да Република Српска сваким даном, све више разоткрива његове преваре, обмане и манипулације.

- Па у толиком страху, му се привиђају барикаде, конфликт и распад БиХ, а потенцијалном конфликту и распаду БиХ највише доприноси управо он. Лажно се представља, обмањује и манипулише, мијеша се у унутрашња питања у БиХ и на најгрубљи начин урушава Дејтонски мировни споразум. Све оно што он проблематизује, Дејтонским мировним споразумом је потпуно јасно и недвосмислено дефинисано, а то се, прије свега, односи на имовину Републике Српске - наглашавају из Организације.

Наглашавају да је имовина била и остаће једино и искључиво имовина Републике Српске, као што ће остати и институција предсједника Републике Српске у лику и дјелу онога кога буде изабрао српски народ, а не непостојећи, самозвани високи представник.

- Нервоза коју покушава приписати предсједнику Републике Српске, очито је присутна код њега, јер му се измичу сви "наводни" аргументи за нападе на Републику Српску и њене институције, прије свега институцију предсједника Републике Српске - кажу у саопштењу.

Поручују да никакви измишљени, политички и монтирани процеси не могу промијенити вољу српског народа.

- Његове пријетње покушаји очајника који се гуши у сопственом блату. Уз свесрпско јединство, које нам је сада потребније него икада раније, Република Српска и српски народ живјеће вјечно у слободи, своји на своме, а сви непозвани, именовани, неименовани и недобронамјерни требају паковати кофере и вратити се одакле су дошли, а народе у БиХ оставити да сами у демократском дијалогу и слободној вољи рјешавају сва спорна питања и креирају сопствену будућност - истиче се у саопштењу Организације старјешина Војске Републике Српске.