latinica  ћирилица
14/09/2023 |  13:43 | Аутор: СРНА

Конаковић: Прича о конфликту дерогира све што смо урадили

Министар иностраних послова у Савјету минитара Елмедин Конаковић рекао је данас да су партнери у власти на заједничком нивоу постигли оно што ни једна власт одавно није и да прича о конфликту све то дерогира.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

Конаковић је, коментаришући изјаву Кристијана Шмита да постоји опасност од распада БиХ ако ОХР и стране судије у Уставном суду БиХ не остану, рекао је новинарима у Сарајеву да не воли да прича о конфликту.

- Приче о конфликту дерогирају све оно што радимо. Ми причамо о БиХ као земљи шанси, земљи прилика - рекао је Конаковић и додао да сви добро знају шта се у БиХ дешава када се предлажу радикална рјешења.

Он је навео да су партнери у власти на заједничком нивоу до сада функционисали и да се свако држао дате ријечи, те да очекује да ће тако бити и у будуће.

- Подсјетио бих /предсједника Републике Српске/ Милорада Додика и колегу Сташу Кошарца да имамо потписан документ у којем стоји да ће закон о судовима бити усвојен. Дужни су то или ће изиграти то - рекао је Конаковић након сједнице Савјет аминистара са чијег дневног реда је на захтјев замјеника предсједавајућег Савјета министара Сташе Кошарца скинут Нацрт закона о судовима БиХ.

Он је рекао да очекује да ће бити "завршен закон о судовима, закон о сукобу интереса и у вези са координатором БиХ за ИПУ".

Конаковић је рекао да је "најпрактичније да виши суд буде у Источном Сарајеву".

- Зашто би смо притворенике и затворенике из Источног Сарајева морали возити у Бањалуку и враћати их назад. То су ствари око којих немамо сагласност. Надам се да ће колеге из Републике Срспке схватити прилику која ће у октобру бити презентована свим грађанима у БиХ - рекао је Конаковић.