latinica  ћирилица
14/09/2023 |  14:53 ⇒ 15:45 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Орбан најбоље познаје ситуацију на западном Балкану (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је добра порука предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана да су "Срби рјешење, а не проблем на Балкану", јер он најбоље разумије ситуацију на западном Балкану.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Орбан познаје историјат Срба, а и најбоље зна да Срби никад нису правили проблем. Грађани Српске се придржавају Устава. Ми смо увијек расположени за разговор и дијалог, али је проблем што с друге стране немамо заинтересовану страну за дијалог - казала је Цвијановић у изјави гдје учествује на Демографском самиту у Будимпешти.

Коментаришући Самит који је од изнимног значаја за земље западног Балкана, Цвијановићева истиче да су послате снажне поруке и да Мађарску треба посматрати као добар примјер провођења демографске политике.

- Треба радити на демографској обнови, али морају се анализирати узроци становништва које се "топи", због чега се проводе различите помоћи подршке институцијама. Чак и најразвијене европске земље имају алармантну ситуацију. Имају мали број рођене дјеце, бројну старију популацију, без икакве демографске обнове - истакла је Цвијановић.

Цвијановићева каже да ће се Европа у будућности борити са овом проблематиком, те да је управо Мађарска на вријеме препознала значај демографске обнове.

Цвијановићева је рекла да у Српској као и у Мађарској, већ постоје пројекти за одживост породице, подршка током шкловања, подршка младим брачним паровима...