latinica  ћирилица
14/09/2023 |  15:57 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Вишковић са представницима кинеских компанија Синошур и Авик о изградњи ХЕ Бистрица

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас се у Бањалуци састао са представницима кинеске државне компаније за извоз и осигурање кредита Синошур (China Export &Credit Insurance Corporation) и компаније Авик (China National Aero-Technology International Engineering Corporation), саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Вишковић са представницима кинеских компанија Синошур и Авик (Фото: Влада Српске) -
Вишковић са представницима кинеских компанија Синошур и Авик (Фото: Влада Српске)

На састанку је разговарано о реализацији пројекта изградње хидроелектране Бистрица, као и могућностима сарадње на новим пројектима у Републици Српској.

Вишковић је истакао да је Српска до сада урадила много на пројекту ХЕ Бистрица и да очекује успјешан завршетак на обострано задовољство.

Захвалио се кинеским партнерима што подржавају пројекте у Републици Српској и изразио наду да ће сарадња бити пороширена и на друге пројекте.

Представници кинеских компанија захвалили су се Вишковићу на гостопримству и изразили су наду да ће ова посјета ојачати односе и унаприједити сарадњу између Српске и Народне Републике Кине.

Изразили су спремност да пројекат изградње ХЕ Бистрица реализују према договору, али се надају да ће успјешна сарадња са Српском бити настављена и на другим пројектима.

Подвукли су да кинеске компаније имају знања, средства и технологије да реализују многе идеје.

Састанку је присуствовао министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, као и представници Електропривреде Српске и управе ХЕ Вишеград.