latinica  ћирилица
15/09/2023 |  13:44 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Код Приједора регистрован случај афричке куге код дивље свиње

На локалитету Доњи Волар - Југовци код Приједора идентификована је појава афричке куге код дивљих свиња.
Дивље свиње - Фото: СРНА
Дивље свињеФото: СРНА

Како је потврђено из Одјељења за пољопривреду и рурални развој града Приједор, ова болест идентификована се само код дивљих свиња, док код домаћих свиња није идентификоваан ни један случај.

Начелник овог Одјељења Жарко Тубин навео је да се очекују детаљне инструкције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске за даља поступања на терену.

- Приликом потврђивања присуства афричке куге свиња, ветеринарски инспектор је предузео све потребне радње с циљем безбједног уклањања заражене дивље свиње - додао је Тубин.
 
Он је подсјетио да је град Приједор приликом прве појаве овог обољења у Семберији формирао локални кризни центар и у складу с инструкцијама Министарства предузимао мјере и радње с циљем спречавања и сузбијања појаве ове врсте вирусног обољења.

Из Одјељења за пољопривреду и рурални развој подсјећају грађане који живе у зараженом подручју, а држе свиње, да у новонасталој ситауцији треба да их држе у затвореном простору и да поведу рачуна о дезинсекцији и дезинфекцији објеката.