latinica  ћирилица
16/09/2023 |  08:16 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Петковић: Насилна смјена предсједника Српске - напад на уставно уређење (ВИДЕО)

Насилна смјена предсједника Републике Српске недемократским принципима не би требала бити у главама опозиционара, изјавио је посланик Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Милан Петковић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Он је поручио да "због тога неко мора сносити кривичну одговорност".

Петковић је истакао да вјерује да су "опозициони лидери тражили од Кристијана Шмита да смијени Додика зато што су свјесни да га не могу побиједити на изборима".

- Таква жеља је напад на уставно уређење у свакој земљи. Сигурно је да опозициони лидери желе смјену Додика јер се боре против њега - оцијенио је Петковић.

Петковић сматра да Шмит мора да сноси одговорност ако је рекао неистину.

- Радовао бих се да Тужилаштво БиХ покрене истрагу против Шмита јер би то значило да он није дипломатско лице и да не може да ужива ту врсту имунитета - напоменуо је Петковић.

Петковић је упозорио да у свему овоме има веома лоших порука за Српску.

- Ми Срби смо опет спремни "скидати главе" својим лдиеирма. Колико год се не слагали с њима, не можемо насилно смјењивати предсједника Српске. Ако опозициони лидери желе да сачувају свој кредибилитет морају да поднесу тужбу против Шмита уколико је он рекао неистину. У супротном, сами ће себи нанијети штету - истакао је Петковић.

Петковић је нагласио да се Додик супротставио политици међународне заједнице и ОХР-а.

- Он је човјек који је стао на црту и рекао им "не дамо вам наше ресурсе и имовину, ово је црвена линија. Када су покушали да отму имовину Српске Додик је био тај који се томе први супротставио. Увели су санкције проитв Додика и предсједника Народне скупштине Српске Ненада Стевандића јер се они боре да заштите имовину Српске - закључио је Петковић.