latinica  ћирилица
16/09/2023 |  14:57 ⇒ 18:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Почео 188. Октоберфест - кригла пива скупља него прошле године (ВИДЕО)

У Минхену је данас почео 188. Октоберфест, гдје ће више милиона посјетилаца ове године за криглу пива од једног литра морати да издвоје више новца, имајући у виду поскупљење од око шест одсто у односу на прошлу годину.
Октоберфест (Фото: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI) -
Октоберфест (Фото: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI)

Традиционалним узвиком "O’zapft is" (Источено је), градоначелник баварског главног града Дитер Ритер тачно у подне принио је прву криглу овогодишњег Октоберфеста славини, чиме је озваничен почетак традиционалног 18-дневног фестивала.

Посјетиоци обучени у традиционалне кожне панталоне и дирндл хаљине похрлили су раније у више десетина шатора ишчекујући да попију своју прву криглу пива од једног литра.

- Могу да кажем само једну ствар: Ово је најљепши, највећи, најзначајнији фестивал на свијету - рекао је гувернер Баварске Маркус Зедер неколико минута пре почетка фестивала.

Сваке године Октоберфест посјети око шест милиона људи. Фестивал није одржан 2020. и 2021. због ковида, а поново је одржан прошле године.

Кригла пива од једног литра кошта ове године од 12,60 до 14,90 евра, што је поскупљење од око шест одсто у односу на прошлу годину.

Октоберфест траје до 3. октобра.