latinica  ћирилица
16/09/2023 |  18:04 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Јасна порука: Српска не прихвата њемачки новац, ако је услов признање Шмита (ВИДЕО)

Поједини федерални медији објавили су дио стенограма са састанка предсједника Републике Српске Милорада Додика и специјалног изасланика Владе Њемачке за Западни Балкан Мануела Сарацина, одржаног 7. септембра у Бањалуци. Објављени исјечак за циљ је очигледно имао дискредитовање предсједника Додика, јер су изостављени дијелови о кључним темама састанка - Кристијану Шмиту и повлачењу њемачких средстава из финансирања пројеката у Српској.
Палата Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Републике СрпскеФото: РТРС

Кабинет предсједника Српске данас је објавио цјелокупан стенограм из кога се јасно види о чему су разговарали Додик и Сарацин.

Досљедне ставове Српске о Кристијану Шмиту, предсједник Републике пренио је и њемачком изасланику за Западни Балкан током састанка у Палати Републике, прошле седмице. У више наврата Додик је поновио зашто Шмит нема легитимитет у БиХ, захтијевајући од Сарацина да њемачког држављанина врати у матицу.

Додик: Повуците Шмита из БиХ. Он није именован у складу са Резолуцијом Савјета безбједности. Нити у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума. Мислимо да Ви стојите иза тога.

Сарацин: Одлучно и сигурно стојимо иза високог представника, он у свом мандату има слободу дјеловања и ми га подржавамо. Не разумијем шта је ваша стратешка намјера иза тога.

Додик: Шта је стратешка позадина - ништа! Кажем човјек није именован у складу са Анексом 10 како је предвиђено, ви то игноришете. Стојите иза човјека који је ушао неовлаштено у ову земљу, да би доносио законе и да би је уређивао својим мјерама.

Управо због политике засноване на поштовању Устава, а која није поданичка, Њемачка је "казнила" Српску и повукла средства за финансирање четири пројекта. Потврдио је то Сарацин.

Додик: То није коректно. То је погрешна одлука, као и многи закључци о нама овдје. Ваш циљ је био да нам нанесете политичку штету."

Сарацин: Њемачка је заинтересована да учествује у пројектима у Републици Српској, међутим сматрамо да је политика која се константно води опасна за интегритет државе, због тога не желимо да водимо пројекте овдје."

Додик: Ви сте нама сада потврдили да је ваша одлука о обустављању кредита искључиво политичке природе. Ја бих Вас замолио да одмах раскинемо ове уговоре и да ми можемо ићи даље око овога."

Додик је негирао тврдње о сецесионистичким намјерама Српске, али и упозорио да је евентуално Шмитово интервенисање у имовину једина могућност да то постане истина.

- Уколико Шмит потегне своје неправо и наметне "Закон о имовини", рачунајте навече да смо донијели одлуку о самосталности. Ако он не уради ништа нећемо ни ми, ако он уради, немојте рећи да Вам нисам рекао - рекао је Додик, објављено је у стенограму.

Све ово прећутали су федерални медији. Јавности су предочили само дио у којем су Додик и Сарацин, у шаљивом тону, говорили о рубљи као потенцијалној валути евентуално самосталне Републике Српске. Из контекста су извукли и дио са самог краја разговора.

Додик: И ово за Шмита сам озбиљно мислио, а вјерујем и Ви. Хвала Вам. Надам се да Вам се свидјела моја ракија па ћу Вам и овај пут поклонити.

Сарацин: Ваша ракија је заиста пуно боља него Ваша политика.

Додик: Када бисте довољно попили те ракије онда бисте схватили да сам у праву. Можете почети одмах.

Након што је Кабинет предсједника у цијелости објавио транскрипт разговора, суштину састанка са њемачким изаслаником још једном је прокоментарисао предсједник Српске, поруком да њемачки новац не може купити слободу Српске.

- Шта ви то мислите, да ћете вашим кредитима купити нашу слободу и укинути Републику Српску. Е нећете. Шта мислите да ја треба да прихватам ваш новац и да прихватим Шмита? Ето нећу - рекао је Додик у Бањалуци.

А пројекти ће бити реализовани, јер Српска, наглашава Додик, има пријатеље широм свијета.

- Они покушавају да направе представу око обустављања средстава. У стенограму се види да сам ја пет пута тражио да они то заврше. Али то није једини новац, ми имамо аранжмане, разговарао сам и са премијером Мађарске који је рекао да је спреман да те пројекте реализујемо - истакао је Додик.

Лицемјерним је Додик назвао то што се Сарацин током састанка прошле седмице позивао на Устав Њемачке, а очекивао да Српска погази Устав БиХ. Устав БиХ говори о суверености коју Њемачка заговара, а мијешање у унутрашње ствари суверене земље је забрањено, подсјећа Додик.