latinica  ћирилица
18/09/2023 |  10:58 ⇒ 11:03 | Аутор: Агенције

Откривена непозната Рафаелова слика из 16. вијека (ФОТО)

Досад непозната слика италијанског ренесансног сликара Рафаела Сантија која приказује Марија Магдалену, откривена је недавно, саопштили су експерти умјетности у Перголи, граду у централној италијанској регији Пезаро.
Рафаелово дјело  (Фото:EPA-EFE/FABIO FRUSTACI) -
Рафаелово дјело (Фото:EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Овај портрет Марије Магдалене, за који је позирала Кјара Фанчели, насликан на панелу од дрвета тополе димензија 46X34 центиметра, потиче из 1504. године. Дјело је у власништву приватног колекционара и стручњаци процјењују да ју је заиста насликао Рафаело.

Италијанска агенција Анса наводи да је верзију овог портрета Марије Магдалене насликао сликар Перуђино, Рафелов учитељ, али нова сазнања указују на то да је новооткривени Рафаелов портрет старији и од оног који је насликао његов учитељ.

Рафаелова верзија сматра се стилски и технички супериорнијом и на њој се могу примијетити суптилни утицаји Леонарда да Винчија. Наводи се и да употреба пропорција на портрету сугерише да је Рафаело "коначно пронашао свој језик" и надмашио свог учитеља.

Експерти су вијест о открићу нове слике саопштили на конференцији Визија савршенства Рафаела Сантија, уочи објављивања студије о његовом доприносу умјетности, која ће носити наслов - Рафаелова Магдалена, када ученик надмаши учитеља.