latinica  ћирилица
18/09/2023 |  19:40 ⇒ 19/09/2023 | 11:47 | Аутор: РТРС

До краја октобра приједлог општег колективног уговора (ВИДЕО)

До краја октобра требало би да буде познат приједлог новог општег колективног уговора, који би био прихватљив за све социјалне партнере. О овоме су представници Савеза синдиката, Уније послодаваца и Привредне коморе, разговарали са предсједником Владе.
Састанак са представницима послодаваца, Привредне коморе и синдиката - Фото: Уступљена фотографија
Састанак са представницима послодаваца, Привредне коморе и синдикатаФото: Уступљена фотографија

Због све већег одлива ранде снаге, неопходно је што прије утврдити сиситем повећања плата, каже предсједница Савеза Синдиката Српске. Закључивање општег колективног уговора, ради утврђивања најниже плате према стручној спреми, једно је од рјешења које су предложили на састанку у Влади.

- Да се формира радна група која би већ у овој седмици требало да ради и да до краја десетог мјесеца дође до са приједлогом који би био прихватљив за сва три социјална партнера - рекла је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Од велике је важности утврђивање општег колективног уговора да би договорена рјешења могла бити проведена кроз документе економске политике и буџета за наредну годину, нагласио је након састанака предсједник Владе.

- Апелујем да сви учесници дијалога дају свој допринос да се дође до прихватљивог и одрживог рјешења које би могло да се проведе у пракси и побољша укупни пословни амбијент у Републици Српској - истакао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

На састанку је било ријечи и о сивој зони код исплате плата и на који начин смањити ту негативну појаву. Послодавци сматрају да је сива зона присутна у свим гранама индустрије, а највише у грађевинарству.

- Формирана је радна група која ће се бавити тим питањима и у наредном периоду предложити Влади одређене мјере. Све са циљем да се постигне мања нелојална конкуреција, да радници имају већу пензију и да Влада добије више средстава - рекао је Саша Тривић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске.

Сви учесници састанка изразили су спремност да учествују у раду радне групе која би требала да предложи рјешење у најбољем интересу Републике Српске, запослених и послодаваца.