latinica  ћирилица
19/09/2023 |  11:24 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Баук: Пчеларима потребна већа подршка Ливањског кантона и Федерације

Ливањски кантон и ФБиХ не пружају довољно подршке пчеларству будући да је неопходно повећати подстицаје по кошници, као и субвенције за набавку нове опреме како би се ова грана развијала - рекао је Срни пчелар Милош Баук из Дрвара чија се породица годинама бави производњом меда.
Пчеларство (Фото: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK) -
Пчеларство (Фото: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK)

Баук је навео да имају подстицаје са нивоа ФБиХ који износе 12 КМ по кошници, а требало би да буде око 20 КМ да би могли опстати.

Он је додао да Влада Ливањског кантона још није усвојила други дио програма за подстицај у којима треба да се нађе и пчеларство.

- Потребно је да се повећају подстицаји по кошници, оно што сада ФБиХ помаже довољно је за куповину лијекова, а трошкови по једној кошници су много већи. То се посебно осјети када је лоша година и тада су пчелари у проблему јер се морају сналазити да опстану - истакао је Баук.

Он је рекао да је потребно пружити и подршку у набавци опреме за пчеларе, јер је застарјела она коју већ имају.

- Субвенција за набавку нове опреме би у великој мјери утицала на развој пчеларства - додао је Баук.

Према његовим ријечима, у Републици Српској постоје субвенције за набавку опреме за пчеларство, па је тако много пчелара модернијом опремом олакшало рад у пчелињаку, што им је омогућило и да повећају број кошница и приходе од пчеларства.

Породица Баук из Дрвара годинама уназад важи за произвођаче врхунског меда за чији квалилтет су добили вишеструка признања и награде.