latinica  ћирилица
19/09/2023 |  12:51 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Меморандум о сарадњи на јачању и унапређењу капацитета Жељезница Српске

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић и замјеник генералног директора кинеске компаније "CRRC - Qiqihar Rolling Stock Co.LTD" Ву Тјенјуен потписали су данас Меморандум о разумијевању о међусобној сарадњи на јачању и унапређењу радионичких капацитета Жељезница Републике Српске.
Потписан Меморадум о разумјевању - Фото: Уступљена фотографија
Потписан Меморадум о разумјевањуФото: Уступљена фотографија

Циљ Меморандума, који је потписан на основу Одлуке Владе Републике Српске, је унапређење и модернизација жељезничке мреже у Републици Српској, кроз ефикасна идејна рјешења и пројекте обнављања вучних средстава и радионичких капацитета.

Чубриловић је истакао да је данашње потписивање резултат успјешне сарадње Министарства саобраћаја и веза Републике Српске и компаније CRRC, што ће допринијети даљем развоју, унапређењу и реализацији стратешких планова из области жељезничког саобраћаја.

Замјеник генералног директора кинеске компаније "CRRC - Qiqihar Rolling Stock Co.LTD" Ву Тјенјуен навео да је Република Српска препознала заинтересованост ове компаније и да постоји чврсто опредјељење и посвећеност за унапређење жељезничког саобраћаја и ревитализацију радионичких капацитета у Републици Српској.

Саговорници су изразили увјерење да ће успјешна сарадња бити настављена и у будућности, са циљем доприноса заједничком развоју и будуће модернизације жељезничког сектора у Републици Српској.

Потписивању су присуствовали генерални директор Жељезница Републике Српске Слађан Јовић и помоћник министра за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај Весна Вожни.

"CRRC – Qigihar Rolling Stock Co" највећи је свјетски добављач опреме за жељезнички превоз, са најкомплетнијим линијама производа и водећим технологијама.

Главне дјелатности покривају истраживање и развој, дизајн, производњу, поправке, продају и техничке услуге за жељезничка возила.