latinica  ћирилица
19/09/2023 |  13:41 ⇒ 13:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Цијене маслиновог уља обарају рекорде, у августу порасле за 130 одсто

Глобалне цијене маслиновог уља порасле су на 8.315 евра (8.900 долара) по тони у септембру, подстакнуте "екстремно сувим временом" на Медитерану, наводи се у новом извјештају Министарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава (УСДА).
Берба маслина (Фото: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo) -
Берба маслина (Фото: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo)

Како тврди УСДА, свјетске цијене маслиновог уља су још у августу биле за 130 одсто веће у односу на исти мјесец прошле године, преноси ЦНБЦ.

Шпанија, највећи свјетски произвођач и извозник маслиновог уља, мјесецима је погођена интензивном сушом, а љето је било треће најтоплије у историји ове земље.

Према подацима компаније Минтек, производња маслиновог уља у Шпанији је у протеклој сезони пала је на око 610.000 тона, што је пад од више од 50 одсто у поређењу са уобичајених 1,3 до 1,5 милиона тона.

Цијене маслиновог уља у шпанској Андалузији скочиле су у септембру на 8,45 евра по литру, што је за 111 одсто више него у истом мјесецу лани, а то је подстакло и крађе овог "течног злата".

- Производња маслиновог уља је због суше смањена и у другим земљама као што су Грчка и Италија, што повећава забринутост - рекао је стручњак Минтека, Кајл Холанд.

Грчка је други, а Италија трећи највећу свјетски произвођач маслиновог уља.