latinica  ћирилица
19/09/2023 |  14:20 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

Примјеном агротехничких мјера побољшати принос кукуруза

Временске прилике нису биле наклоњене ратарима.
Манифестација "Дани поља кукуруза" - Фото: РТРС
Манифестација "Дани поља кукуруза"Фото: РТРС

Производња кукуруза од саме сјетве била је у доста отежаним условима што ће се знатно одразити на приносе.

Тамо гдје је примијењена комплетна агротехника приноси ће се бити и преко 10 тона по хектару.

Један од позитивних примјера је макрооглед Ресора за пружање стручних услуга у Кладарима код Српца.

Ђуро Цвијић, пољопривредник из Кладара на чијем имању је постављен оглед уз прописане агротехничке мјере примјенио је и дугогодишње искуство како би што мање на производе утицали спољашњи услови.

- Имам наводњавање и имам стајњак тако да сад на овој парцели која је оглед неких 50 врста кукуруза, не би желио да кажем биће оволико или онолико али мислим да ће све бити преко тоне по дунуму - навео је Цвијић.

Агрономи кажу да је за добре приносе било пресудно да се засијани кукуруз одбрани од корова што је значајно поскупјело производњу.

- Морамо подвући да је година била доста тешка и комплексна и захтијевала је поновљене третмане и да су временски услови значајно отежавали и посебно треба нагласити да у овој години имамо пад цијена меркантилних роба а цијело вријеме у континуитету имамо раст цијена што је такође наше пољопривредне произвођаче довело у врло тешку и незавидну ситуацију - истакао је Далибор Дончић, агроекономист.

У ублажавање посљедица укључиће се и ресорно министарство адекватним мјерама подстицаја и за произвођаче кукуруза.

- Да направимо још већу ефективност аграрног буџета када је у питању подстицај, конретно и за стрна жита и за кукуруз - нагласио је министар министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић.

Ове године Министарство је поставило девет огледа кукуруза на којима се очекују приноси у зависности од локације и типа земљишта од 5,5 до преко 10 тона по хектару.