latinica  ћирилица
19/09/2023 |  16:48 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Српска сигурно мјесто за покретање бизниса - на Инвест форуму више од 300 излагача (ВИДЕО)

Република Српска је сигурно мјесто за покретање бизниса и развој привредних пројеката, поручено је на Инвест форуму одржаном у Бањалуци. Форум је окупио више од 300 привредника из 22 земље. Предсједник Републике Милорад Додик позвао је инвеститоре да улажу у Српску и обећао да ће институције бити на располагању свим потенцијалним инвеститорима.
Инвест форум Бања Лука (фото: https://twitter.com/Vlada_Srpske) -
Инвест форум Бања Лука (фото: https://twitter.com/Vlada_Srpske)

"Искористи прилику - инвестирај у Српску" мото је под којим је отворен први инвестициони форум. Српска је међу три топ дестинације, која страним инвеститорима може да понуди одличне могућности улагања.

- Има доста стратегија за коју смо ми заинтересовани и радујемо се што ћемо што прије моћи изаћи на терен. Част ми је да данас будем овдје и заинтересован сам за нове стратегије - истакао је инвеститор Али Бару Алсирт. 

Први Инвест форум круна је активности које Инвестиционо-развојна банка двије године спроводи на промоцији Српске у иностранству. Окупио је више од 300 привредника из 20 земаља, па су сви сагласни - била је ово идеална прилика за успостављање веза са инвеститорима који су се опредијелили да улажу у Српску.

- Да на једном мјесту представимо Републику Српску, да сви они виде и доживе Српску као локацију у којој могу успјешно да развијају бизнис - поручио је Дражен Врховац, вршилац дужности директора ИРБ-а.

Денис Шулић, министар трговине и туризма Републике Српске, поручио је да је Српска отворена за све.
- Желимо сарадњу са свима и са истоком и са западом - поручио је Шулић.

Инвест форум је доказ да Српска није у изолацији и блокади, већ да је пожељна дестинација за стране и домаће инвеститоре поручио је и премијер Радован Вишковић. Навео је да су стимулативна пореска политика, те подршка која се огледа у олакшицама, компаративне предности Српске.

- Имамо одлуке Владе које кажу да зависно од инвестиције можемо потецијалног инвеститора да пратимо са одређеним олакшицама које нису уобичајне од тога да извшимо поврат уплаћеног пореза за све новозапослене раднике од једне до три године, ако се они покажу као добри инвеститори у Српској.

Први Инвест форум организовале су Влада Републике Српске и Инвестиционо-развојна банка. Будућим инвеститорима и привредницима представљен је и привредни амбијент Српске.