latinica  ћирилица
19/09/2023 |  18:33 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Коме треба толико оружје? Хелез тражи 1,8 милијарди КМ за наоружање (ВИДЕО)

Финансијски сулуд захтјев министра одбране Зукана Хелеза Савјету министара, да његовом министарству одобри готово милијарду 800 милиона марака у буџету за наредну годину неће добити подршку, изричит је министар финансија и трезора Срђан Амиџић. Хелез новац тражи за набавку тешког артиљеријског и пјешадијског наоружања, оклопних возила, хеликоптера. Што се Републике Српске тиче, такав захтјев нема шансе да буде одобрен.
Зукан Хелез - Фото: РТРС
Зукан ХелезФото: РТРС

Захтјеви за модернизацију Оружаних снага БиХ дугогодишња су жеља бошњачких политичара. Задивљен виђеним на сајму наоружања у Лондону, министар одбране Зукан Хелез пожелио је више новца у буџету за 2024. Ни мање ни више, близу милијарду и 800 милиона марака, за додатно опремање британским и другим оружјем. Бахатост, изостанак осјећаја за реалност и економску ситуацију прво је реаговање министра финансија и трезора.

- Министарство одбране умјесто да покаже највеће разумјевање, излази са буџетским захтевом који у економском смислу финансијски сулуд буџетски захтјев - реако је Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара.

Хелезов захтјев већи је од збира свих 75 корисника заједничког буџета, четири пута више од 392 милиона, колико се тренутно издваја за Министарство одбране. Тражених милијарду и 800 милиона представља четири одсто БДП БиХ. Поређења ради, Јапан на војску троши један одсто, Њемачка 1,3, Кина 1,6 а Француска 1,9 одсто националног друштвеног производа.

- То је више вјеровали или не сада и од Русије, која сада проводи специјалну операцију у Украјину и неко очекује од мене да разговарам о томе. Ја вам сада кажем, никад нећу предложити буџет у чијем приједлогу је да ово буду приоритети - додао је Амиџић.

Тотална милитаризација БиХ, по рачуници Зукана Хелеза, подразумијева модернизацију пјешадијског наоружања и набавку лаких оклопних возила. Посебно брине жеља да се купе самоходне хаубице 155 милиметара. Нови хеликоптери би пореске обвезнике коштали близу 500 милиона марака. Нешто мање, модернизација средстава за нуклеарно-билошку и хемијску одбрану. Од кога? Од Србије или Хрватске и Црне Горе, које су у НАТО-у?

- Не долази у обзир до повећања буџета Министарства одбране и ОС БиХ. Ми сматрамо да овој земљи нису потребне никакве јаке нити снажне ОС, јер ова земља нема с ким да ратује нити терба с било ким да ратује. Зукан Хелез је неко ко покушава да у једној малој земљи која нема војску да глуми неког великог војника и политичара, нити је велики војник нит политичар, нити га било ко озбиљно доживљава - рекао је Радован Ковачевић, замјеник предсједавајућег Заједничке комсије за одбрану и безбједност ПС БиХ. 

Из Лондона након разговора са британским министром одбране, Зукан Хелез је поручио да Оружане снаге не смију да заостају за комшијским војскама да би одбраниле територијални интегритет БиХ. Индиректно је поручио од кога је угрожен.

- Апсолутно не видим потребу да МО односно БиХ додатно наоружава, зато што ми градимо добре сусједске односе. БиХ нико не пријети. Недавно је и командант ЕУФОР-а потврдио да је у БиХ безбједносна ситуација стабилна и ми се требамо окренути стварању добрих односа и на истоку и на западу, а никако да се наоружавамо - истакао је АЛлександар Гогановић, замјеник министара одбране у Савјету министара.

Буџет институција БиХ за текућу годину износи 1,3 милијарде, а укупан захтјев свих буџетских корисника за 2024., у чему предњачи Министарство одбране са 1,8, износи невјероватних 2,8 милијарди марака. Нереално и неразумно, јер БиХ недостаје 37 милиона да би трошкове у наредној години затворила на нивоу 2023.. Али очигледно појединци у БХ институцијама воде се пијачном политиком. Тражи што више, да би нешто добили. Када се буџет буде усвајао, таква политика, јасан је министар Срђан Амиџић, неће имати подршку Републике Српске.