latinica  ћирилица
20/09/2023 |  14:08 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Новић: Случај "Зилџић" - крупно безбједносно питање и слика стварног стања у БиХ

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Средоје Новић изјавио је да је проналазак пиштоља и исказнице ове агенције код посланика СДА у Представничком дому Парламента Федерације БиХ Салка Зилџића од Граничне полиције Србије крупно безбједносно питање.
Средоје Новић - Фото: СРНА
Средоје НовићФото: СРНА

Он је за Срну истакао да је то једно од веома крупних безбједносних, а не политичких питања и да та чињеница одсликава стварно стање безбједности у БиХ.

- Сви они који говоре да је стање безбједности у БиХ добро могу да се увјере у супротно, јер ако смо дошли у ситуацију да данас поједни посланици или одборници у општинама имају исказнице ОБА - онда је то само по себи веома опасно - оцијенио је Новић.

Он је додао да то, с друге стране, говори да је ова служба апсолутно била под скутима једне политичке партије - СДА и да су њихови лидери управљали ОБА.

- Они су тражили и добијали одређена документа која су им служила за класичне злоупотребе и обављање параполицијских и параобавјештајних послова, не само у БиХ, него и ван њених граница. Такви документи служили су им и приликом путовања у друге земље у којима су се представљали да су радници ОБА - указао је Новић.

Напомињући да претпоставља да је то додијељено у вријеме бившег директора Османа Мехмедагића и ранијег руководства ОБА, Новић је рекао да данашње руководство ОБА мора озбиљно да се позабави тим питањем и дође до тајних спискова на којима врло јасно пише коме су све додијељиване исказнице ове обавјештајне службе.

Уколико би се ти подаци објелоданили, истакао је он, онда би било утврђено да постоји "добар вод војске" који има таква документа.

- То је оно што БиХ чини несигурном, небезбједном и оно због чега се из Републике Српске стално противе и указују да на нивоу БиХ мора бити успостављен ред, да се мора поштовати закон и да галама и вика с једне стране неће утишати ствари на другој страни - поручио је Новић.

Портал Кликс сазнаје да су код Зилџића припадници Граничне полиције Србије пронашли пиштољ и почасну исказницу ОБА, те да није познато откуд у његовом посједу такав документ, ко му га је издао и зашто с обзиром на то да је ријеч о политичару.

Зилџић је ухапшен при уласку у Србију на Граничном прелазу Бајина Башта и тренутно је у притворској јединици у Ужицу, гдје му је одређен једномјесечни притвор. Он је за пиштољ имао дозволу, али га, према прописима, није могао унијети у Србију.