latinica  ћирилица
20/09/2023 |  18:43 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Атмосфером линча Сарајево попуњава недостатак доказа у оптужници против Додика (ВИДЕО)

Атмосфером линча коју креира у јавности, Сарајево настоји да попуни недостатке оптужнице коју је Тужилаштво БиХ подигло против предсједника Републике Српске Милорада Додика.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Бијег из БиХ, нове оптужнице, притвор због понављања кривичног дјела све је то спин федералних медија, у служби Тужилаштва БиХ и Кристијана Шмита.

Бранилац предсједника Српске Горан Бубић наглашава да је циљ да лажирају слику да постоји кривично дјело за које се Додик терети.

Посљедњим медијским спином Сарајево прави одступницу Тужилаштву за притвор предсједника Српске. Уочи сједнице Народне скупштине на чијем дневном реду би требало да буде и Закон о непокретној имовини, расписали су се медији у ФБиХ. Изгледа да би највише вољели када би предсједника Републике склонили са политичке сцене. Тако већ нагађају да би потписивање указа о ступању на снагу закона значило понављање кривичног дјела, па гле чуда, Додик могао бити и притворен.

Бубић каже да се ствара невиђена атмосфера линча.

- Мени ово личи на инквизицију која је овдје инструмент притиска на суд - истиче Бубић.

Закон о непокретној имовини пред посланике ће трећи пут, јер је претходна два суспендовао Кристијан Шмит, а Уставни суд БиХ прогласио неуставним. Због истрајности Српске да институционално заштити имовину, Шмит је кривичним дјелом прогласио непоштовање његових одлука. На основу тога, Тужилаштво је подигло оптужницу против предсједника Српске.

За браниоца предсједника притисци да се ухапси Додик покушај су да се попуни "шупљина" у оптужници и насилно креира главни услов за притвор - кривично дјело.

- Правно не егзистира кривично дјело које се ставља на терет. Не егзистира из два разлога - јер немамо уставног законодавца представљеног у високом представнику, а немамо ни песонално високог представника јер Шмит није високи представник - јасан је Бубић.

Нови закон о непокретној имовини потврдиће да је имовину на територији Републике Српске њена својина, а сваки удар на имовину или предсједника Републике, пут је као самосталности Српске, јасан је предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

- Уколико не желите да поштујете договор два ентитета, три народа, уколико кршите Дејтонски споразум, а законе не доносе парламенти, који су зато надлежни по Венецијанској комисији, него неименовани странац, треба да знате да ће се Српска противити угњетавању. Одговор из Српске је свима познат. Не можете хапсити предсједника и отимати имовину, али можете покушати и на тај начин довести до независности Српске - каже Стевандић.

Због оспоравања права на имовину и на живот грађана Српске, адекватан одговор на поступке нелегитимног Кристијана Шмита припрема Правобранилаштво Републике Српске.

Главни правобранилац Милимир Говедарица рекао је да такозвани високи представник, односно ОХР наставља да крши међународно право, а самим тим и цивилизацијско право јер се оспоравањем права на имовину оспорава и право на живот.

- Замислите домаћина који је са прецима стварао имовину. Када желите да му узмете ту имовину, одузимате му и живот. Наша јавност треба да схвати да је покушај одузимања имовине која припада Републици Српској, заправо покушај одузимања живота грађанима Српске - каже Говедарица.

Интензивну медијску манипулацију којом би се подстакло хапшење предсједника Српске, покренуо је министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез, причом да Додик планира бијег из БиХ. Но, план је пропао када је Хелезове тврдње демантовала ОБА. На иницијативу замјеника предсједавајућег Савјета министара Сташе Кошарца провјерили су истинитост Хелезових тврдњи.

- Од руководства ОБА БиХ добио сам информацију да су нетачне информације министра Хелеза и да не постоје обавјештајни подаци о наводном бијегу предсједника Милорада Додика, како то јавно тврди актуелни министар одбране БиХ. Од њега очекујем да се јавно и лично извини Додику - рекао је Кошарац.

Наметнутим рјешењима у Српској и БиХ противи се и Србија. Предсједник Парламента Србије Владимир Орлић указује на важност досљедног поштовања Дејтонског споразума.

- Добро је познат став Србије - увијек смо спремни да подржимо све што долази као резултат договора два ентитета, односно три конститутивна народа, али никада не можемо да прихватимо било какво наметање решења која долазе споља - каже Орлић.

Из наводно провјерених сарајевских кругова, у медијима се појавила и информација да се против предсједника Српске спремају још двије оптужнице. Не сједни скрштених руку ни Република Српска.