latinica  ћирилица
21/09/2023 |  09:10 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Граница постоји, доста је било угњетавања Српске (ВИДЕО)

Радован Ковачевић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ поновио је да граница постоји и да се сви они, који говоре да не постоји, варају. Скуп "Граница постоји" одржава се сутра у 18 часова у Источном Старом Граду у Лапишници.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Из ОХР-а говоре да граница не постоји, варају се. Треба да прочитају Дејтонски споразум, Устав БиХ у којем јасно пише "граница између ентитета". У Члану 1.4 Устава БиХ јасно стоји и пише "граница између енитета у БиХ". То је нешто што је јасно и што нико не би требало да доводи у питање. Видимо и да и из ОХР-а одређени људи исмијавају и билборде, који су се појавили у Српској. Кад кажем одређени, мислим, нажалост на људе из опозиције у Српској - навео је Ковечевић.

Наводи да они не организују скупове и билборде, али подржавају и скупове и билборде.

- Шта смо могли да видимо на билбордима. Оно што је уставна чињеница у БиХ. Број један да граница постоји, да не дамо наше шуме. Неуставном и антиуставном одлуком Уставног суда неко жели Српској да одузме све шуме. Не смијемо да заборавимо да 43 одсто територије, дакле скоро пола Републике Српске је под шумама. Када неко донесе одлуку да Српској не припадају те шуме, то значи буквално да неко отима 50 одсто територије Српске - објашњава Ковачевић.

Истакао је да се неки у Српској плаше полиције Републике Српске.

- На билбордима стоји наша полиција, наша безбједносна организација, да нас подсјети на нешто што смо успјели да одбранимо, сачувамо и нешто што никада нећемо дати. Може сваки човјек у Републици Српској да се запита када видимо на који начин третирају и нападају Српску, како би изгледала она, како би изгледала безбједност свих нас и сваког човјека у Српској да су нам успјели отети и полицију, као што су нам успјели отети 130 надлежности из Српске и украсти и пренијети на ниво БиХ - истакао је Ковачевић.

Поручио је да је било доста угњетавања Српске, угњетавања српског конститутивног народа у БиХ.

- То вам неће проћи, граница постоји - рекао је Ковачевић.