latinica  ћирилица
21/09/2023 |  09:13 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Патријарх српски у Зворнику након 90 година; Освештан нови храм (ФОТО/ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије први је патријарх који је, након 90 година, служио Свету архијерејску литургију у Зворнику.
Патријарх Порфирије - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Патријарх ПорфиријеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Након тога, патријарх је освештао новоизграђени Саборни храм Рођења Пресвете Богородице. 

Његовој светости саслуживали су епископи зворничко-тузлански Фотије, горњокарловачки Герасим, крушевачки Давид и осјечкопољски, барањски Херувим и велики број свештеника.

Догађају су присуствовали бројни вјерници, предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Радован Вишковић.

Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Патријарх је у обраћању захвалио свима који су учествовали у изградњи Саборног храма Рођења Пресвете Богородице.

- Ми знамо да као што је човјек без душе леш, тако је и свака српска заједница, мјесто и насеље које у себи нема храма мртво насеље. Оно може споља имати обрисе и форму, али оно не живи истим оним откуцајем православног срца које је почело за нас да куца срцем Светог Саве - рекао је патријарх српски Порфирије.

Патријарх је рекао да није могуће замислити Србина без православне вјере и Цркве, у којој је српски народ једно, те подсјетио да је било времена када су Срби губили државе и живјели у различитим државама, али су без обзира на све живјели пуним плућима јер је били са својом Црквом и православном вјером.

- У временима када је српски народ био подијељен у много држава, поред много тога заједничког, постоји заједничка круна, а то је православна вјера - рекао је патријарх Порфирије.

Владика Фотије рекао је да је Саборни храм Рођења Пресвете Богородице доказ да су се Срби кроз историју крстом и васкрсењем борили за очување својих светиња да би оставили траг свог живљења на овом простору.

- У том подвигу су се истакли посебни људи који су допринијели да се подигне и овај храм - нагласио је владика Фотије, истакавши да је историја Срба у Републици Српској, са ове стране Дрине, историја Немањића који су подигли најстарије манастире у Епархији зворничко-тузланској, као што су Тавна, Папраћа, Ловница у 14. вијеку и од тих манастира почеле су да се граде све друге светиње.

Предсједник Српске, који је кум храма, рекао је за РТРС да Зворник заслужује овакав храм, изразивши задовољство што је био у прилици да помогне градњу.

Додик је истакао да је патријарх српски носи снагу вјере и велики морални и људски ауторитет, због чега је обожаван у народу.

Додик је нагласио да нема бољег улагања од оног у храмове и да Српска никада није оклијевала да буде са СПЦ, поготово када су се градили значајни објекти.

Вишковић је рекао да сви храмови широм Српске означавају српско битисање на овим просторима и да је Зворник заслужио један овакав храм.

- Посебно сам почаствован што је патријарх данас у Зворнику. Ово је значајан дан за овај град - поручио је премијер Српске.

Посјета српског Патријарха Зворнику почела је синоћ доксологијом у храму Рођења Светог Јована Претече, гдје га је дочекао велики број вјерника.