latinica  ћирилица
21/09/2023 |  13:11 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Правосудни систем мјесто неправде, води у растакање БиХ

Делегат Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да је деценијама познато да је правосуђе у БиХ политичко-правни монструм, инсталиран ради искривљења истине о протеклом рату и политичких прогона неподнобних, али се ових дана та чињеница приказује у пуном сјају зла и неправде.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: Уступљена фотографија
Сњежана Новаковић БурсаћФото: Уступљена фотографија

- Још није познато, а у суштини није пресудно ни битно, које то алатке 'правде' употребљавају актери правосудног система БиХ када им баш ниједан масовни, брутални злочин над српском дјецом и цивилима није добио било какакву судску сатисфакцију у виду казне за злотворе и убице. Какво правосуђе може, по било ком основу, донијети одлуку да 56 цивила, од којих троје мале дјеце, нису вриједни процеса и казне?! - упитала је Бурсаћева.

Она је оцијенила да је потпуно неважно да ли Тужилаштво БиХ у овом случају намјерава да лошом оптужницом "опере" кривицу и отклони одговорност извршиоца монструозног никољданског злочина из 1992. године у мјесту Јошаница, или Суд погрешно тумачи поднесене му доказе.

- Битна је чињеница да овако накарадно правосуђе БиХ не ради свој посао и својим нерадом и накрадним ефектима у најзначајнојој мјери одређује карактер земље у којој се брутално селектује правда и затомљује истина о стравичним злочинима над недужнима. Таква земља не може да се нада добру, а посебно не у сложеним заједницама оптерећеним ратним траумама каква је БиХ - истакла је Бурсаћева.

Умјесто да буде генератор правде и правичности, рекла је она, правосудни систем у БиХ дјелује као инсталатор неправде која посљедично доводи до неразумијевања и раздора, а што се опет даље негативно одражава на опстанак и функционалност БиХ.

- Они који то не желе да виде, схвате и промијене, раде и правцу растакања ове земље - указала је Бурсаћева.

Суд БиХ одбио је оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године.

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу за ратне злочине против 13 лица, некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ, који се терете за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992. године.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено њих око 10, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени. Најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа дјевојчица од двије године.