latinica  ћирилица
21/09/2023 |  17:07 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Вулић: Не подржавамо лоше законе који се не могу поправити амандманима

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да посланици СНСД-а нису подржали приједлоге закона о спољним пословима и о склапању и извршавању међународних уговора чији је предлагач Савјет министара, јер су сви посланици имали примједбе на ова рјешења која се не могу поправити амандманима.
Сања Вулић - Фото: РТРС
Сања ВулићФото: РТРС

- Када је ријеч о закону о спољним пословима и сам замјеник министра иностраних послова је рекао да овај приједлог није најбоље рјешење и да није квалитетан - рекла је Вулићева новинарима.

Она је истакла да се о овако важном закону не може гласати ад хок.

- Када је ријеч о ДКП мрежи мора постојати одговорност да наши представници широм других земаља не могу да се понашају као ненавођене ракете, већ морају имати јасан став институција БиХ када их износе у другим земљама, да поштују институције, а не личне ставове - рекла је Вулићева.

Она је нагласила да предлагач треба да уради квалитетну дораду, те да безброј амандмана неће допринијети побољшању закона.

Осврћући на Приједлог закона о извршавању и склапању међународних уговора, Вулићева је констатовала да ни он није добио подршку посланика из СНСД-а због чињенице да су укинуте надлежности које је имала Парламентарна скупштина БиХ када је ријеч о ратификацији, те да су у понеким стварима "избацили" и Предсједништво БиХ.

- Крајње је неодговорно дерогирање институције коју представљамо - рекла је Вулићева и затражила дораду и израду новог законског рјешења.

Она је констатовала да се жучна расправа у парламенту водила и о интерпелацији групе посланика опозиције из Федерације, те да је то један од покушаја стварања афера.

- Немају проблем са одговором који су добили од надлежних институција, него са проблемом који их је обузео, а то је дефинитивно `додикизам`- закључила је Вулићева