latinica  ћирилица
22/09/2023 |  13:17 | Аутор: Агенције

Награду "Милан Младеновић" добила група Љубичице

Група Љубичице са пјесмом "Док чекамо пад" добитник је награде "Милан Младеновић" за 2023. годину коју додјељује Задужбина Милана Младеновића за најбољу пјесму у региону.
Милан Младеновић - Фото: РТРС
Милан МладеновићФото: РТРС

Одлуку да група Љубичице понесе ово признање донио је регионални стручни жири - Ана Ђурић Констракта (Србија), Бранка Главоњић (Србија), Борис Леинер (Хрватска), Зоран Предин (Словенија) и Марко Шелић Марчело (Србија).

- Најпоноснији смо на ово што се сад десило. Ово је стварно прелијепо - рекао је Вук Стевановић, члан групе Љубичице. 

Задужбина је саопштила да је ово први пут да се награда додјељује ван Београда - у Макарској, родном граду Миланове мајке Данице.

- Осим што је Макарска родни град Миланове мајке Данице, и што му је дуго била љетњи дом, Милану Младеновићу била је и инспирација за многе пјесме, посебно за "Модро и зелено", чији наслов савршено описује амбијент новог музичког фестивала који се одржава 21. и 22. септембра, а у оквиру којег је уприличена и свечаност поводом додјеле награде "Милан Младеновић". Фестивал Модро и зелено је резултат сарадње Задужбине, Града Макарска, Туристичке заједнице Макарска и Малаколошког музеја - наведено је у саопштењу.

Како је појашњено, награда "Милан Младеновић" је више од пуког признања.

- Она је симбол иновације, храбрости и умјетничког израза. Она одаје почаст онима који се усуде да кроче сопственим путем, одолијевајући притисцима конформизма. Кроз награду и Миланов дух наставља да живи, инспиришући нове генерације да буду одважне, аутентичне и страствене у својој умјетности - појашњено је из Задужбине.

Награда "Милан Младеновић" има тенденцију да скреће пажњу на што више талената, па је из године у годину допуњавала наградни фонд, који осим новчане од 3.000 евра и статуете, подразумијева наступ на сљедећем Егзит фестивалу.