latinica  ћирилица
22/09/2023 |  17:58 ⇒ 18:20 | Аутор: СРНА

Којић: Процес за злочине у Јошаници биће под посебном пажњом у Српској

Потврђивање оптужнице за бруталне злочине почињене над српским цивилима у Јошаници код Фоче на Никољдан 1992. године једини је логични потез који је могао урадити Суд БиХ, рекао је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.
Бранимир Којић - Фото: СРНА
Бранимир КојићФото: СРНА

- Оно што нас забрињава је игра која се игра и прије почетка овог процеса, јер нам је Суд БиХ већ два пута до сада јасно поручио да ће учинити све да овај процес одуговлачи у недоглед - рекао је Којић Срни.

Он је указао да се прво чекало више од 30 година за подизање оптужнице за злочине у Јошаници, а потом је Суд БиХ прије два дана одбио оптужницу Тужилаштва.

- Јавно им поручујемо да ће овај процес бити под посебном пажњом у Републици Српском и учинићемо све да правда буде једина пресуда. Нећемо дозволити да крвници буду на слободи, дисаћемо за врат Суду који неће моћи да изврши оно што је замислио, а одговорно тврдим да желе да ослободе оптужене на сваки могући начин отезањем процеса или пресудом којом ће их амнестирати - навео је Којић.

Он је рекао да ће породице свих 56 убијених српских цивила дочекати правду, истичући да су спремни на протесте али и на радикалније видове борбе с циљем да правда буде задовољена.

- Ми више нећемо дозволити да нас овај суд убија као глинене голубове јер ово што они раде је ништа друго него поновно убијање жртава али и њихових породица - рекао је Којић.

Он је позвао све институције из Републике Српске да заједно са овом републичком организацијом прате овај процес и траже правду.

- То је потребно, јер је очигледно да док год не будемо јединствени и не покажемо заједништво али и карактер и пркос, кадије из Суда БиХ ће наставити радити по наредбама својих налогодаваца слично ономе што су за вријеме рата радили они који су били господари живота и смрти у тим просторијама у којима се налазио злогласни логор "Виктор Бубањ" - навео је Којић.