latinica  ћирилица
22/09/2023 |  18:11 ⇒ 23/09/2023 | 11:58 | Аутор: РТРС

Одржан скуп подршке институцијама Српске на Лапишници; Окупило се 9.000 грађана (ФОТО/ВИДЕО)

Мирни скуп подршке институцијама Републике Српске под називом "Граница постоји" одржан је и на међуентитетској граници на Лапишници у Источном Старом Граду. На скупу који је окупио неколико хиљада људи, грађани су послали поруку да ће се српски народ на сваком мјесту достојанствено и на миран начин борити за Српску и њене институције.
"Граница постоји", илустрација - Фото: РТРС
"Граница постоји", илустрацијаФото: РТРС

Окупило се око 9.000 грађана, а скуп су обезбјеђивали припадници МУП-а.

Ка сарајевској котлини слила се ријека народа. Сви уједињени безграничним поштовањем и љубављу према својој Републици и њеним институцијама.

- Прије тридесет година мој отац је одабрао часно и достојанствено умријети и дати свој живот заједно са својом браћом и саборцима, бранећи исту границу коју ми данас бранимо и на којој стојимо - истакла је Драгана Трифковић, дијете погинулог борца Војске Републике Српске.

Грађани су поновили да је Кристијан Шмит нелегалан и да нема право да намеће одлуке, нити да одлучује о судбини институција Српске.

Скупу подршке "Граница постоји" присуствовали су изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, министарка финансија Републике Српске Зора Видовић, министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина у саставу града и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Присутнима се обратио и историчар Лазар Шкобо, који је истакао да је овај скуп данас организован зато што је то отаџбина затражила од српског народа.

- Данас смо се окупили да водимо ону борбу који су водили наши преци, а то је борба за опстанак српског народа западно од ријеке Дрине. Хвала Војсци Републике Српске која је одбранила и сачувала нашу Српску, наш симбол јединства, части, храбрости, достојанства, али и гаранта опстанка српског народа на овим просторима - рекао је Шкобо.

Ентитетске границе свакодневно се прелазе, и не желимо градити зидове - али прелазак преко границе достојанства и ниподаштавање онога што смо створили, категорични су борци Војске Републике Српске - не смије се и не може дозволити!

- Ове скупове видим као подршку институцијама, а не појединцу, без обзира ко обнашао функцију предсједника Републике Српске, дошао би овдје, значи ми да бранимо институцију, бранимо наше надлежности, а граница као граница то је симболичан назив. Не мислим да треба граница између народа већ граница њиховог понашања према предсједнику Републике Српске - поручио је Славко Ковачевић, борац Војске Републике Српске.

Скупови подршке претходно су одржани на граници са ФБиХ у Источном Сарајеву, код Добоја, у општини Лопаре на магистралном путу између Прибоја и Тузле, затим у Невесињу, Копривни код Оштре Луке, те Лукама код Власенице, у Фочи и Рибнику.

Скупови су почели 1. септембра, а због незадовољства политичке оптужнице против предсједника Републике Милорада Додика и в.д. директора "Службеног гласника" Српске Милоша Лукића.

Оптужницу против Додика и Лукића Суд БиХ је потврдио 11. септембра, због неизвршавања одлука Кристијана Шмита.