latinica  ћирилица
22/09/2023 |  18:20 ⇒ 18:41 | Аутор: СРНА

Рајилић: Судије раде под политичким притиском

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић оцијенила је да Суд БиХ прво одбијањем, а потом потврђивањем оптужнице за злочине над Србима у Јошаници код Фоче показује да судије раде под притиском политике и по нечијим инструкцијама.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

- Суд БиХ нема везе са правом и правдом, један дан доноси једну, а други дан сасвим другу одлуку. Ова правосудна институција није требала ни повлачити оптужницу у овом предмету, јер како је могуће да војна мета буду српска дјеца и цивили - рекла је Рајилићева Срни.

Рајилићева је оцијенила да се на било који начин покушавају заштитити, како каже, бошњачки хероји и не жели се признати да постоје и српске жртве.

- Желе приказати да су сви Срби мете, а да су они браниоци БиХ - рекла је Рајилићева.

Суд БиХ уважио је жалбу Тужилаштва БиХ и потврдио по свим тачкама уређену оптужницу за злочине над Србима у Јошаници код Фоче, потврђено је раније Срни у правосудним институцијама БиХ.

Суд БиХ је првобитно одбио оптужницу против 13 некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године.

Тужилаштво БиХ је у року од 24 сата уложило жалбу на одлуку Суда БиХ.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

За ове злочине оптужени су Ферид Буљубашић /70/, Ахмет Сејдић /63/, Рашид Собо /58/, Шефко Глушац /62/, Закир Јамак /54/, Бахрудин Мухић звани Бане /59/, Адем Фехрић /61/, Мустафа Пољо звани Муса /58/, Енвер Кустура звани Пена /56/, Мухамед Лиска /50/, Сакиб Чакар /66/, Изет Сејдић /67/ и Мунир Нало /53/.