latinica  ћирилица
22/09/2023 |  19:40 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Остојић: Правда у предмету Јошаница коначно да буде задовољена

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић нада се да ће у судском процесу који слиједи у предмету Јошаница правда коначно бити задовољена, те да ће починиоци монструозног злочина бити адекватно кажњени.
Радан Остојић - Фото: РТРС
Радан ОстојићФото: РТРС

Остојић је рекао да Борачка организација поздравља одлуку о потврђивању оптужнице против 13 припадника такозване Армије БиХ због злочина почињеног над српским цивилима у Јошаници, код Фоче, јер је то логичан, праведан и једини могући исход досадашњег тока судског процеса.

- Нажалост, до потврђивања оптужнице дошло је тек након жалбе Тужилаштва и исказаног огорчења јавности због првобитне одлуке да се оптужница одбаци. Надамо се да ће у судском процесу који ће услиједити правда коначно бити задовољена, да ће жртве злочина коначно добити одређену сатисфакцију - поручио је Остојић.

Према његовим ријечима, досадашње искуство показује да је потребан опрез у вези с наставком и исходом суђења, јер су правосудни органи БиХ, међу којима и Суд БиХ, много пута до сада показали да не суде по истим аршинима, те да су српске жртве мање вриједне и важне од жртава других народа.

- Због тога ће Борачка организација будно пратити ток суђења и ако треба ставити своје капацитете за утврђивање истине о овом злочину и кажњавање криваца адекватним казнама - закључио је Остојић.

Суд БиХ уважио је жалбу Тужилаштва БиХ и потврдио по свим тачкама уређену оптужницу за злочине над Србима у Јошаници код Фоче.