latinica  ћирилица
23/09/2023 |  11:53 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Како ријешити проблем паркинга? Аутомобила све више, мјеста за паркирање све мање (ВИДЕО)

Блокада у саобраћају, мањак паркинг мјеста и велике гужве, свакодневна је слика у највећем граду Српске. Станари мјесних заједница обраћају се Градској управи са молбом да се проблеми ријеше, али остају без одговора.
Паркинг - Фото: РТРС
ПаркингФото: РТРС

Дугогодишњим проблемима са паркинг простором станара мјесне заједнице Булевар, не назире се крај. Сваким даном све је мање мјеста за паркирање, а аутомобила све више.

- Неколико кругова правимо у свако доба дана, не можемо доћи до паркинг мјеста. Велики број људи користи та паркинг мјеста с обзиром на природу посла, овом приликом замолио бих Градску управу која се позива на велику стручност да ријеши и увећање приходовне стране буџета да ријеши овај тзв. ситни проблем - истиче предсједник ЗЕВ-а Булевара Горан Раца.

У мјесној заједници Булевар кажу да је у посљедње вријеме стање са паркингом катастрофално.

- У задње вријеме је баш катастрофа, сад се не може наћи и ујутру, ни у подне, ни увече. Како су затворени остали паркинзи сви долазе код нас, нема мјеста нигдје - истиче Драган Остојић из ове мјесне заједнице.

Александар Арежина је ратни војни инвалид који користи повлаштени паркинг, а у свом насељу скоро никада га то мјесто не дочека, јер паркирају несавјесни возачи. Указује и на проблем недостатка контроле за особе са повлаштеним паркингом, јер су како тврди злоупотребе велике.

- Пуно је злоупотребе јер сам примјетио да на тим мјестима возила остављају лица која на то немају право. Потребно је да се раде исправне ствари које је довести до дугорочне одрживости, а не тренутно прихватљиве које ће нас довести до још већих проблема - додаје Арежина.

У Бањалуци је велика је циркулација људи који живе у центру града и оних који долазе ту да раде, као и дневни прилив оних који бораве ту пословно, због здравља, прегледа и других потреба. Проток саобраћаја је огроман, а борба за малобројне паркинге је мучна и исцрпљујућа.

Истовремено, инвеститори који зидају нове зграде најмање размишљају о паркинг мјестима. Боље је повећати број квадрата станова, него оставити парче ливаде за бесплатан паркинг. Градска управа би требало да реагује на ове појаве.

- Када причамо о приватним површинама, говорим о стамбеним зградама, гдје се земљиште још увијек води на инвеститору, ми нисмо у могућности да реагујемо и то је већ ствар власника, на који начин ће он та паркинг мјеста обезбиједити, односно хоће ли их дати на бесплатно кориштење или ће их давати у закуп станарима - каже овлаштени представник Одјељења за инспекцијске послове комуналне полиције у граду Бањалука Синишта Штрбац.

Уколико желите да у било које доба дана имате слободно паркинг мјесто морате платити. О цијени ове услуге у градској управи нису хтјели говорити.

Чим ријеше имовинско правне односе креће се у изградњу нових паркинг мјеста на више локација, обећава градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић. И на ово рјешење увијек исти одговор чекање, чекање и само чекање.

- Крећемо за 10 дана испред Тржнице градимо нови паркинг. Испред тржнице, који ће замијенити Крашов паркинг. Очекујемо до краја године у насељу Палате, 575 паркинг мјеста са три подземне гараже да отворимо. То су два нова паркинг простора значајна - истиче Станивуковић.

Наоружајте се стрпљењем када тражите паркинг у Бањалуци, то је све што вам остаје. Градској управи се не жури да ријеши, али су зато најбржи када треба укинути паркиралиште због неке изградње, а да при том не нађу нови простор.