latinica  ћирилица
23/09/2023 |  13:03 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

У Москви промовисан часопис "Балкански дипломата"

У Библиотеци за страну књижевност у Москви представљен је први број новог часописа "Балкански дипломата" чији је издавач Центар за међународну сарадњу "Руско-балкански дијалог".
У Москви промовисан часопис "Балкански дипломата" (Фото: Александар Борисов/РГ) -
У Москви промовисан часопис "Балкански дипломата" (Фото: Александар Борисов/РГ)

Часопис "Балкански дипломата" има за циљ да ојача руско-српске односе и унаприједи њихов даљи развој, да упозна руске читаоце са животом овог региона. Ово постаје посебно актуелно с обзиром на чињеницу да се у масовној свијести наших грађана Балкан везује за рат, сукобе и проблеме. Кренули смо да промијенимо овај тренд у медијском простору - истакао је шеф Руско-балканског центра за пословну сарадњу и културу Михаил Јарујев.

Додаје да у будућности очекује да активно помажу у ширењу билатералних пословних и културних веза.

- У ту сврху се креира интернет платформа Балкан бизинис клуб који би тебало да помогне предузетницима из Русије, Србије и Српске да боље науче које су могућности једних и других и успоставе узајамно корисне односе - каже Јарујев.

Директор Центра за међународну сарадњу Руско-балкански дијалог Јевгениј Осенков каже да су као прелиминарни план, извршили слање поште на многе познате адресе са објашњењем задатака који су поставили.

- На почетку пројекта, 50 руских региона је изразило жељу да учествује. Већ имамо ТОП из 6-7 региона који су блиско укључени у припрему релевантних информација за Балкански пословни клуб. У овом контексту посебно бих истакао Ивановску, Вороњешку и Јарославску област. Већ смо добили одговор из Тулске области - каже Осенков.

У наредном броју "Балканског дипломата" биће посебан чланак о сарадњи Краснодарског краја са Србијом и Републиком Српском. Намјеравамо да креирамо сопствени рејтинг руских региона према степену њиховог интересовања за сарадњу са Балканом, закљућио је Осенков.