latinica  ћирилица
23/09/2023 |  13:10 | Аутор: СРНА

Стевандић: Истрајати у тражењу правде за обољеле од посљедица бомбардовања

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да је неопходно истрајати у тражењу правде за обољеле од тешких малигних болести као посљедице контаминације осиромашеним уранијумом током НАТО бомбардовања, као и да кривци морају сносити пуну одговорност.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је истакао да адвокати који раде на овом случају не воде само националну борбу за одштету према жртвама, већ и глобалну борбу против употребе осиромашеног уранијума, те захвалио адвокату Срђану Алексићу због његове улоге у интернационализацији овог проблема који погађа грађане Републике Српске и Србије.

- На округлом столу у Бањалуци представили смо радове Срђана Алексића и том приликом бројне колеге из Републике Српске и иностранства биле су у прилици да се лично увјере у квалитет прикупљених доказа. Исте сам доказе представио и на еколошком форуму у Санкт Петербургу - рекао је Стевандић у видео-обраћању учесницима Трећег међународног симпозијума "Право и екологија" у Нишу.

Он је навео примјер Италије гдје су Алексићеви радови били кључни фактор у покретању обимне кампање за заштиту права обољелих, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Адвокати из Италије су већ успјели наплатити вишемилионску одштету од Италије за војнике НАТО контингента који су обољели од тешких малигних болести, а неки су, нажалост, изгубили живот.

- Уколико су обољели војници који су дошли из Италије много након што се десило бомбардовање, још теже су обољели наши грађани у току самог бомбардовања - рекао је Стевандић.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа томахавк, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Током 78 дана бомбардовања СРЈ бачено је 37.000 хиљада забрањених, касетних бомби са осиромашеним уранијумом.