latinica  ћирилица
23/09/2023 |  17:26 ⇒ 18:29 | Аутор: СРНА

Његовање културног насљеђа заједничка обавеза Српске и Србије

Република Српска и Србија, без обзира на границе, имају јединствено културно насљеђе и зато треба заједнички да га његују, рекла је данас у Крушевцу помоћник министра просвјете и културе Српске Тања Ђаковић.
Делегација Српске у Крушевцу - Фото: СРНА
Делегација Српске у КрушевцуФото: СРНА

Ђаковићева је у Крушевцу предводила делегацију Републике Српске, која је данас у оквиру манифестације Дани Српске у Србији посјетила тај град и састала се са помоћником градоначелника Јеленом Тодоровић и сарадницима.

Након што им је Тодоровићева пожељела добродошлицу и упознала их о историји и традицији Крушевца, као и пројектима који се реализују у том граду, Ђаковићева је навела шта Министарство и институције Српске раде на јачању културе, његовању културе сјећања и чувању културног и националног идентитета.

Ђаковићева је указала да би због подизања свијести о потреби његовања културе сјећања било значајно да што више Крушевљана, а нарочито младих, посјети изложбу фотографија и докумената "Концентрациони логор Јасеновац 1941. године", која је синоћ отворена у Народном музеју у Крушевцу и трајаће до 6. октобра.

- У досадашњој сарадњи са Србијом примијетили смо да није много људи упознато о страдању у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини. Јако је битно за наш културни и национални идентитет да се о томе прича, јер имамо пуно неутемељених и непровјерених тврдњи у јавном простору - објаснила је Ђаковићева.

Она је нагласила да су овакве изложбе прави пут да истина допре до јавности, нарочито до младих, јер је култура сјећања нешто што је јако важно.

- Не зато да учимо да мрзимо друге, него да нам се такве страхоте не понове - рекла је Ђаковићева.

Ђаковићева је упознала домаћине о пројектима његовања културе сјећања, попут обнове родне куће чувеног писца Бранка Ћопића у његовом родном селу Хашанима, гдје могу да долазе ђаци из Крушевца и цијеле Србије и диве се љепоти тог подгрмечког села и науче много тога о животу и одрастању помало скрајнутог великана књижевности.

- У оквиру сарадње могу да се организују и посјете ђака Мањачи, родној груди Петра Кочића и други мјестима у којима су се рађали и одрастали наши великани, којима морамо да се одужимо и вратимо их на мјесто које заслужују - истакла је Ђаковићева.

У делегацији Српске, која је са домаћинима размијенила искуства и сагледала могућности за унапређење културне сарадње кроз конкретне пројекте, били су и Данијела Павловић из Министарства просвјете и културе, директор Јавне установе Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић и савјетник у Представништву Републике Српске у Србији Борислав Максимовић.

Максимовић је захвалио домаћинима у Крушевцу за изузетно лијепо дочек и нагласио да је јако важно да добра сарадња буде унапријеђена.

Он је напоменуо да је то могуће учинити кроз бројне садржаје које Република Српска може да им понуди, попут организације позоришних представа, донирања књига градској библиотеци и других активности које ће додатно зближити Српску и Крушевац, којем је Бијељина град побратим.

У оквиру обиљежавања Дана Српске у Србији у Крушевцу позориште "Путујући глумац" вечерас ће одиграти представу "Седми дан" по роману Горана Врачара и у режији Александра Лазића.