latinica  ћирилица
23/09/2023 |  19:49 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије: Православни српски коријени сежу у саме почетке града Мостара (ВИДЕО)

У мостарском Саборном храму служена је доксологија у част доласка Његове светости патријарха српског Порфирија.
Доксологија у мостарском саборном храму -
Доксологија у мостарском саборном храму

Његова светост патријарх српски истакао је у бесједи да се из мостарског Саборног храма данас као на длану види читав град Мостар, да је то мјесто са којег се може доживјети свеукупна читава васељена, пуноћа живота Срба, православних Мостараца и Херцеговаца који су обиљежили овај град.

- Испуњени Духом Светим данас кличемо "радуј се Свети Саво, радуј се Свети Василије Осторшки, радуј се Свети Петре Зимоњићу, радујте се пребиловачки мученици, радујте се сви мученици херцеговачки". Радујмо се данас и ми браћо и сестре сабрани под сводовима овог храма подигнутог у славу Свете Тројице. Радујмо се јер смо се сабрали овдје - поручио је патријарх.

Патријарх Порфирије је нагласио да православни српски коријени сежу у саме почетке града Мостара.

- Од почетка постојања овог града до данашњих дана уграђивао се правослани печат, православни дух светосавски, уграђивали су се православни Срби и заједно са другим народима и људима који се моле Богу на другачији начин, изградили богатство и љепоту града Мостара који је данас најмултиетничкији и најмултирелигијски град у БиХ - истакао је патријарх српски Порфирије.

Патријарх је позвао све Мостарце да остану на својим огњиштима.

Владика захумско-херцеговачки Димитрије рекао је у бесједи да мостарски Саборни храм представља духовни мост којим превазилазимо подјеле.

Он је пожелио добродошлицу патријарху српском Порфирију.

Патријарх српски се претходно данас састао са градоначелником Мостара Маријом Кордићем и посјетио изложбу у Владичанском двору у Мостару.

Његова светост данас је посјетио и Житомислић и Пребиловце.

Патријарх Порфирије сутра ће у 9.00 часова служити свету литургију, коју можете пратити на нашем програму и порталу.

Патријарх ће, како је најављено, учествовати и на донаторском ручку, чија је намјена да се прикупе средства за завршетак обнове мостарског Саборног храма, који је у потпуности срушен 1992. године.