latinica  ћирилица
24/09/2023 |  14:00 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ финансијски подржава изградњу храма у Мостару

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић изјавио је да је федерална Влада у овој години уплатила 50.000 КМ за радове на Саборној цркви Свете Тројице у Мостару, те изразио увјерење да ће и идуће година помоћи завршне радове.
Нермин Никшић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Нермин НикшићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Овај буџет смо наслиједили, у њему смо успјели осигурати 50.000 КМ. Жеља нам је да у сљедећој години, када се буду завршавали радови, Влада предвиди средства у буџету којима ће подржати изградњу и да се оконча, овај комплексан посао -  рекао је Никшић у Мостару.

Он је навео да је федерална Влада у ранијем периоду уплатила за ову намјену 300.000 КМ.

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас Свету архијерејску литургију у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару поводом 150 година од њеног освештања.

Саборна црква Свете Тројице довршена је на јесен 1873. године, а освештана на Лучин дан исте године. Била је украс и један од симбола Мостара. У вријеме када је изграђена била је највећа православна црква на Балкану.

Ова црква је запаљена 15. јуна 1992. године, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен. Обнова цркве почела је 2010. године и она се опет гордо издигла над Мостаром, али за комплетну обнову потребно је још много средстава јер нису урађени ентеријер и партер.

За обнову овог храма највише су издвојиле Републике Српска и Србија, а прилоге је дало и више од хиљаду појединачних приложника, међу којима и мостарски Бошњаци и Хрвати.