latinica  ћирилица
25/09/2023 |  11:06 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Сви прилази Бањској и даље блокирани, безбједносна ситуација напета (ВИДЕО)

У селу Бањска у општини Звечан на сјеверу Косова и Метохије и даље не може ући ни изаћи након што је јуче, послије покушаја Срба да блокирају пут у том селу, дошло до сукоба у којем је погинуло троје Срба и један припадник такозване косовске полиције.
Село Бањска - Фото: ТАНЈУГ
Село БањскаФото: ТАНЈУГ

Сви прилази Бањској су блокирани јаким снагама полиције, а око села је распоређен велики број полицајаца у оклопним возилима.

Предсједник Србије Александар Вучић обавијестио је руског амбасадора Александра Боцан-Харченка о томе да се на Космету проводи брутално етничко чишћење које организује премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти уз подршку дијела међународне заједнице.

Након јучерашњег сукоба, село Бањска и даље је у блокади, а у њему су форензичке екипе.

- Полиција претражује терен, сумња се да има још страдалих и рањених. Ми и даље немамо праве и конкретне информације шта се тачно десило - рекао је уредник Телевизије Мост Лазар Стевић.

Предсједник Србије Александар Вучић каже да су страдала тројица Срба - двојица Срба убијена су из снајпера са велике удаљености, а постоји, каже, бојазан да је убијен и четврти Србин. Додаје да је јучерашњи дан био један од најтежих за Србију и истиче да су се Срби са Космета побунили против терора Аљбина Куртија.

- Аљбин Курти је једини кривац, Аљбин Курти је једини који жели сукобе и рат, ниједан други човек не жели сукобе и рат осим Аљбина Куртија. Његова је животна жеља да нас увуче у рат са НАТО-ом, и ниједну другу жељу нема, ниједну другу, и то је једино што ради све време - истакао је Вучић.

Вучић је позвао међународну заједницу да формира заједницу српских општина, да на сјеверу буду српски полицајци јер је то једини начин да не буде вуше сукоба. Јутрос је обавијестио руског амбасадора Александра Боцан-Харченка о томе да Курти на Космету проводи брутално етничко чишћење, уз подршку дијела међународне заједнице.

И предсједница Владе Србије Ана Брнабић истиче да је највећи дио одговорности за догађаје у Бањској на Куртију, али да је огроман дио и на међународној заједници.

Предсједник Српске Милорад Додик у потпуности подржава предсједника Александра Вучића и руководство Србије у, како каже, одмјереном и исправном управљању овом кризном ситуацијом на Косову и Метохији.

- Сви ти догађаји показују лицемјерје међународне заједнице која подржава потезе Аљбина Куртија да се за стање на Космету оптуже Срби и Србија. Вјерујем да ће и најављене мјере које ће предузимати руководство Србије бити у интересу мира и стабилности за Србију и српски народ - изјавио је Додик.

Високи представник за спољну политику и безбједност Жосеф Борељ разгоаварао је са Вучићем и Куртијрем и осдио напад на припаднике тзв. косовске полиције. Позвао је на поновно успотављање мира и стабилности. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић истакао је да Србија треба да се чува провокација и поручио да Срби на Космету треба да остану мирни и вјерују својој држави која ће учинити све да се сачува мир.