latinica  ћирилица
25/09/2023 |  11:48 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Ђурђевић: Не прихватамо да будемо колонија - граница постоји

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић изјавио је Срни да Република Српска не прихвата да буде колонија и да је неприхватљиво дјеловање Кристијана Шмита у наметању одлука и санкционисању представника које је бирао народ.
Александар Ђурђевић - Фото: РТРС
Александар ЂурђевићФото: РТРС

- Санкционисање народних представника који спроводе управо вољу народа је неприхватљиво и зато смо и повукли ту црвену линију и рекли да граница постоји и да то једноставно тако више не може - нагласио је Ђурђевић.

Ђурђевић је напоменуо да је политика институција Републике Српске да не признаје Шмита као високог представника из простог разлога што га није именовао Савјет безбједности УН.

- Али и да га је именовао, ми не прихватамо да будемо колонија, да неко једностраним актима мијења наше законодавне органе, представнике које је народ бирао, нити било какво наметање - истакао је Ђурђевић.

Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске објавио је да су политичку каријеру Кристијана Шмита обиљежили бројни скандали - његови противници подсјећају да је мјесто министра пољопривреде изгубио због скандала са одобравањем употребе пестицида, али је, ипак, највећи скандал, који је касније заташкан, био 2007. године, када је као државни секретар за одбрану покушао да рехабилитује нацистичког пилота Вернера Молдерса.

Њемачки часопис "Контрасте" писао је да је њемачки министар одбране Петер Штрук /Партија СПД/ 2005. године, послије критика јавности, забранио да једна јединица ваздухопловства носи име по Молдерсу. Двије године након тога Шмит је покренуо иницијативу за рехабилитацију овог пилота Луфтвафеа /ратно ваздухопловство нацистичког њемачког Вермахта/.