latinica  ћирилица
25/09/2023 |  12:18 ⇒ 17:05 | Аутор: РТРС

Каран: Народ ће дати коначну ријеч о статусним питањима и најважнијим одлукама Српске (ВИДЕО)

Веома је значајно што је Република Српска ушла у ред земаља које су спровеле референдум, што је највеће демократско достигнуће грађана и народа, рекао је за РТРС професор уставног права Синиша Каран.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

- На седму годишњицу првог референдума у Републици Српској с поносом констатујемо да смо утврдили и учврстили пут грађанима Републике Српске да се кроз референдум изјасне да ли су или нису за било какве процесе који се тичу Републике - рекао је Каран.

Он је подсјетио и да је повод расписивања првог референдума у Републици Српској била одлука Уставног суда БиХ од 26. новембра 2015. године, којом се поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске проглашавају неусклађеним са Уставом БиХ.

- Управо рад правосудних институција БиХ окарактерисан са аспекта неуставно дефинисане надлежности, преузимања надлежности од правосудних институција ентитета, селективним приступом у раду, ретроактивном примјеном закона и дјеловањем по наметнутим законима, створио је уставноправну и политичку подлогу за расписивањем референдума у Републици Српској. Свједоци смо да се свих ових година путем одлука судова и високих представника шире компетенције централних органа БиХ, али управо у смислу централизације, који доводе до готово отуђености од конститутивних дијелова /ентитета-народа/ из којих су проистекли - нагласио је Каран.

Он је појаснио да Дејтонски мировни споразум не садржи ниједну одредбу која би се могла тумачити као забрана или ограничавање референдума.