latinica  ћирилица
26/09/2023 |  08:53 ⇒ 08:59 | Аутор: РТРС

Кресојевић: Повећање цијене паркинга у Бањалуци од 1. октобра (ВИДЕО)

Повећање цијене паркинга у Бањалуци, које је било усвојено још у августу и привремено обустављено, званично ступа на снагу 1. октобра, рекао је градски менаџер Бојан Кресојевић.
Бојан Кресојевић - Фото: РТРС
Бојан КресојевићФото: РТРС

Кресојевић је гостујући у нашем Јутарњем програму нагласио да су на овај потез били су приморани због, како каже, рјешавања гужве у саобраћају и недостатка паркинг мјеста, а онда и због тога што се скупштинска већина оглушила на поједине мјере које су предлагали.

До промјене зона, како је раније најављивано, неће доћи, али ће цијене паркинга бити више.

- Наће доћи до промјене зона, само цијене паркинга, чиме ћемо, надамо се, ријешити гужве у граду јер су трошкови које праве гужве веће од трошкова паркинга. Све и једна марка која буде прикупљена од паркинга биће уложена у јавни превоз - истиче Кресојевић.

Он је најавио да ће студија јавног превоза бити представљена за мјесец дана и да грађани могу очекивати само боље стање у граду.

Кресојевић је подсјетио и да је након више од четири мјесеца усвојена одлука о субвенцијама за јавни превоз и то након великог притиска Удружења породица 4+.

- Остаје питање шта ће бити са оном породицама које су у међувремену већ платиле мјесечне карте. Тражимо рјешење и видјећемо са превозницима да на свој терет изврше поврат новца јер град нема правно рјешење за овакву ситуацију до које није ни смјело доћи - тврди Кресојевић.

Социјалну карту, по којој би се исплаћивале субвенције, истиче, град нема и она се, каже, доноси искључиво на основу закона.

- Локална заједница нема ингеренције да доноси сама овај закон већ искљућиво Народна скупштина Републике Српске - рекао је градски менаџер Бањалуке.

Када је ријеч о постављању споменика краљу Твртку Котроманићу на новој кружној раскрсници између Кастела, Тржнице и Екватора, Кресојевић истиче да Бањалука не жели да се одрекне националног питања и БиХ.

- БиХ припада Србима, а краљ Твртко је био српски краљ и заслужује да добије споменик. Ово је један од начина да се очува веза са историјом БиХ - каже Кресојевић и додаје да је позез градоначелнице Сарајева Бењамине Карић, ударац испод појаса и присвајање краља Твртка као босанског краља.