latinica  ћирилица
26/09/2023 |  09:54 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

НСРС о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о апотекарској дјелатности

У Бањалуци је одржана сједница Народне скупштине Републике Српске. Посланици су расправљали о Приједлогу закона о Фонду солидарности Републике Српске, а претходно је одржан Актуелни час.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

Посланици НСРС размотрили су Приједлог закона о Агенцији за информационо-комуникационе технологије којим је предвиђено оснивање Агенције путем које ће се обезбиједити систематичан развој и примјена информационо-комуникациних технологија и електронске ураве у Републици Српској.

Оснивањем Агенције планирано је да се обезбиједи и развој информационо-комуникационе дјелатности у Републици Српској као и стандардизација и успостављање надзора у тој области.

У тексту предложеног акта прецизирано је да је Агенција надлежна да развија информационо-комуникационе технологије, електронску управу, дигиталне идентитете, информациону безбједност и информационо-комуникационе дјелатност у Републици, као и да израђује, прати и спроводи стратегије из тих области.

Током скупштинске расправе о размотреном акту, посланици власти и опозиције били су сагласни да је област информационо-комуникационих технологија значајна те да је треба унаприједити.

Министарка управе и локалне самоуправе Српске Сенка Јујић изјавила је да се "приједлогом закона о измјенама Закона о републичкој управи врши промјена назива и надлежности Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске на начин да ће оно се убудуће звати - Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање".

Образлажући пред посланицима овај предложени акт Јујићева је нагласила да је његово усвајање повезано са Приједлогом закона о Агенцији за информационо-комуникационе технологије, која ће бити основана као самостални и независан републички орган.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир рекао је да се Приједлогом закона о Агенцији за информационо-комуникационе технологије, која је пред посланицима по хитном поступку, оснива Агенција путем које ће се обезбиједити систематичан развој и примјена информационо-комуникационих технологија и електронске управе у Српској.

Посланик СДС-а Огњен Бодирога рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је Фонд солидарности добра идеја, али да је битно да се средства из њега свима додјељују потпуно равноправно и законски.

Посланик СНСД-а Боривој Обрадовић рекао је да је усвајање овог акта јако добра ствар јер, између осталог, афирмише солидарност између људи у Српској.

Посланик ПДП-а Диана Чекић рекла је да је увијек добро имати одговарајући фонд у коме ће бити довољно средстава за правовремено и брзо реаговање ради ублажавања евентуалне штете од елементарних непогода и слично.

Српска демократска странка предложила је Милана Петровића за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске.

Након гласања, Петровић није добио довољан број гласова и није изабран за потпредсједника Парламента Српске.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да се Приједлогом закона о фонду солидарности предвиђа да ово тијело преузме сва права и обавезе Фонда солидарности за обнову Српске и Компензационог фонда Српске, те да се тим актом уређује пружање помоћи у Републици Српској.

- Циљ је да се омогући пружање помоћи на начелима солидарности усљед елементарних непогода, природних, техничко-технолошких и еколошких катастрофа, заразне болести људи и животиња, озбиљних поремећаја на тржишту и свих других непредвиђених догађаја - рекла је Видовићева образлажући у Народној скупштини приједлог овог закона, који се разматра по хитном поступку.

Потпредсједник Владе Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је Влада повукла Приједлог закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти са дневног реда данашње сједнице Народне скупштине због додатних консултација са стручне и практичне стране.

- Надам се да ће у што скоријем времену тај закон доћи у Скупштину - рекао је Шеранић у Народној скупштини Српске током тачке посланичка питања и одговори.

Говорећи о намјерама Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на Трговској гори, Шеранић је рекао да се о том питању води низ активности у Влади Српске.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић рекао је да је до сада у Српској еутаназирана око 41.000 свиња због болести афричке куге свиња, а исплаћено је седам милиона КМ свим узгајивачима који су претрпјели штету звог те болести.

Минић је истакао да је Српска најбоље у региону одговорила на појаву афричке куге свиња увођењем бројних мјера које су на снази.

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је данас у Народној скупштини да ће Влада наставити да се понаша одговорно и да са одговорним произвођачима ради на снижавању цијена и свега што може проузроковати додатне инфлаторне ударе на грађане.

Шулић је рекао да ће до краја седмице бити позната информација о додатним производима чија ће цијена бити снижена на нула одсто марже, а у оквиру активности "Друштвено одговорни" покренуте половином ове године.

Посланици Народне скупштине Републике Српске одали су на почетку данашње сједнице почаст страдалим Србима са Космета.

-----

По хитном поступку биће разматран и Приједлог закона о Агенцији за информационо-комуникационе технологије, Приједлог закона о измјенама Закона о републичкој управи, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о апотекарској дјелатности, најављено је из Народне скупштине Републике Српске.

Биће разматрани и Приједлог закона о допуни Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске.

На дневном реду су и нацрти закона о производњи наоружања и војне опреме у Републици Српској, о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, о измјенама и допунама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају, о измјенама и допунама Закона о угоститељству.

Посланици ће разматрати Приједлог програма фискалне консолидације за период 2024-2026. године, извјештај Комитета за координацију надзора Финансијског сектора Републике Српске за 2022. годину, те извјештаје Агенције за осигурање Републике Српске.

Биће разматран и извјештај о стању сектора осигурања у Републици Српској за 2022. годину, извјештај о раду Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за прошлу годину, извјештај о спроведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике буџета Републике Српске за 2022. године, те Годишњи ревизорски извјештај за ову годину.

На дневном реду су и извјештај о раду Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2022. годину, те извјештај о раду и пословању Гарантног фонда Републике Српске за прошлу годину.