latinica  ћирилица
26/09/2023 |  14:20 | Аутор: РТРС

СНСД Бањалука: И даље дуге листе чекања за вртиће, одговорна градска администрација

Пројекат "Нула дјеце на листама чекања за вртић" један је у низу пропалих пројеката актуелне градске администрације у Бањалуци, будући да је ове године у јавне вртиће у овом граду уписано свега 417 малишана, а да је чак 1.090 њих који испуњавају услове остало на листи чекања, саопштено је из Градског одбора СНСД-а.
СНСД Бањалука - Фото: Тwitter
СНСД БањалукаФото: Тwitter

Из бањалучког СНСД-а су истакли да родитељи немају другу опцију него да дјецу упишу у приватне вртиће.

- Овдје треба узети у обзир да то није коначна бројка оних који би похађали јавне вртиће јер је много родитеља који из одређених разлога нису конкурисали-  појаснили су у Градском одбору СНСД-а Бањалука.

У саопштењу су напоменули да се бањалучка градска администрацијама хвали субвенцијама за родитеље чија дјеца похађају приватне вртиће, али да нигдје не спомињу да те исте субвенције једва покрију најновије поскупљење услуга приватних вртића.

- Најаву од прије неколико мјесеци да ће повећати субвенције - очигледно су заборавили. Тако боравак дјеце у приватним вртићима родитеље кошта готово дупло више у односу на боравак у јавним - указали су из Градског одбора СНСД-а Бањалука.

Из бањалучког СНСД-а су навели да је највећа потреба за новим вртићима у насељима Борик, Лазарево, Обилићево и Старчевица, гдје је и највећи број најмлађе популације.

Они су указали да је једино рјешење за смањење листе чекања за јавне вртиће изградња нових вртића или, евентуално, адаптација градских простора.

- То би градска администрација морала да стави на своју листу приоритета како би била омогућена једнака права сваког дјетета, али и бар донекле био растерећен кућни буџет родитеља у Бањалуци - сматрају у Градском одбору СНСД-а Бањалука.