latinica  ћирилица
26/09/2023 |  15:01 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Низ активнисти на манифестацији Европског дана језика у Бањалуци (ВИДЕО)

Манифестација Европски дан језика одржана је у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, a oвим поводом уприличен је низ активности. Међу учесницима су представници школа и центара за учење страних језика, удружења националних мањина те бањалучки школарци.
Европски дан језика - Фото: РТРС
Европски дан језикаФото: РТРС

Европски дан језика је иницијатива која је покренута 2001. године, а Народна и универзитетска библиотека Републике Српске обижељажава овај дан већ 16. годину заредом. Свјесни значаја језика на пољу свакодневне комуникације, организатори су припремили интересантан програм прилагођен дјеци и тинејџерима школског узраста.

- Поруке Европског дана језика су те, да требамо промовисати језичко и културно богатство, да га чувамо и његујемо. Да подигнемо свијест и значај учења страних језика јер право и потреба сваког од нас је то знање језика и треба да подстичемо људе на цјеложивотно учење, јер знање језика не доприноси само развоју појединца, него разговју цијелог друштва - рекла је библиотекаркау Одјељењу за међународну сарадњу НУБЛ-а Наташа Клеут.

Посјетиоци су могли да виде разноврстан програм, те да обиђу штандове излагача. НУБЛ је уприличио радионицу српског језика за странце, конверзацијске радионице за све нивое, али и интересантне игре меморије.

- Министарство просвете и културе Републике Српске у континуитету, стратешки, подржава учење страних језика, а оно што нам је у фокусу јесте заштита очувања језика српског народа и ћириличног писма - каже помоћник министра за културу Тања Ђаковић.

Пјевање на различитим језицима, рецитовање познатих стихова, скечеви, сви ови садржаји интересантни су младим људима, а то потврђују и њихове језичке преференције.

Европски дан језика је намијењен свима, а обиљежавају га сви, ученици наставници, представници разних удружења, али и културне институције.