latinica  ћирилица
26/09/2023 |  21:34 | Аутор: РТРС

У Нишу свечано затворени "Дани Српске у Србији"

У Народном позоришту у Нишу свечано су затворени "Дани Српске у Србији".
"Дани Српске у Србији" затворени у Нишу - Фото: СРНА
"Дани Српске у Србији" затворени у НишуФото: СРНА

Овогодишња манифестација, како је истакнуто, била посвећена српском идентитету, великом значају српског језика и писма, вјере, историје и традиције.

У 11 градова Србије изведено је укупно 14 програма из области науке, позоришта, филма, музике са више од 160 учесника из свих дијелова Републике Српске, али и из Београда и са Косова и Метохије.

Свечаном затварању манифестације присуствовали су министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, шеф Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић и градоначелник Ниша Драгана Сотировски.

- Једанаести пут у 11 градова у данима када нам је више него потребна узајамна подршка и пријатељство, показали смо кроз разговоре, састанке, културно умјетнички програм, кроз умјетност и међусобно повезивање да су наше везе јаче него икад - рекао је Клокић.

Селаковића је у обраћању пренио поздраве предсједника Републике Александра Вучића и премијера Ане Брнабић и истакао да је циљ манифестације попут "Дана Српске у Србији" да зближе српски народ.

- Чак и у овим данима туге, оне показују да је туга мања када се са неким подели, а када се дели са браћом, онда може да буде мања као што је и свака радост када је делимо нешто што постаје веће, баш као што смо 15. септембра славећи заједно Дан српској јединства, слободе и националне заставе овде у Нишу поделили нашу радост победом коју су нам преци донели пре 105 година - рекао је Селаковић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је овогодишња манифестација била посвећена српском идентитету, великом значају српског језика и писма, вјере, историје и традиције која, како показује историја српског народа, помаже да "јасније видимо наша будућност".

- У 11 градова Србије изведено је укупно 14 програма из области науке, позоришта, филма, музике са више од 160 учесника из свих дијелова Републике Српске, али и из Београда и са Косова и Метохије - нагласио је Цицовић.