latinica  ћирилица
27/09/2023 |  14:48 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Пореска управа Српске: Наставити интензивнију сарадњу и размјену података са другим управама

Управа за индиректно опорезивање БиХ и пореске управе Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта наставиће још интензивнију сарадњу и размјену података с циљем повећања нивоа пореске дисциплине, разоткривања пореских утаја, као и сарадњу у области едукација.
Састанак директора Пореских управа - Фото: Уступљена фотографија
Састанак директора Пореских управаФото: Уступљена фотографија

Ово су на данашњем састанку у Бањалуци договорили директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић, директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија, директор Пореске управе Федерације БиХ Шериф Исовић и директор Пореске управе Брчко дистрикта Татјана Михајловић.

Једна од главних тема састанка била су досадашња искуства у примјени Меморандума о институционалној сарадњи, размјени и уступању података о пореским обвезницима, који су ове четири пореске администрације потписале 2016. године, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

На састанку је наглашено да у свијету постоји општи тренд јачања пореске транспарентности као начина борбе против пореске евазије и утаје пореза, те да већ успостављена добра пракса размјене података са пореским јурисдикцијама других држава, дефинисана Мултилатералном конвенцијом о узајамној административној помоћи у пореским стварима, може бити од користи и приликом размјене података између пореских управа у БиХ.

Закључено је да се сарадња и размјена информација између пореских администрација у БиХ одвија у складу са потписаним меморандумом, те наглашено да је питање кориштења размијењених података од круцијалне важности.

Саговорници су истакли да размјену треба дићи на виши ниво, посебно по питању квалитета података, њихове безбједности и практичне употребе размијењених података, додаје се у саопштењу.