latinica  ћирилица
27/09/2023 |  17:19 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Операција тзв. косовске полиције у Бањској завршена - дозвољен улаз у село; Пуштено седам Срба (ВИДЕО)

Власти у Приштини донијеле су одлуку о деблокади подручја око села Бањска на сјеверу Космета. Послије четири дана припадници специјалних јединица такозване косовске полиције дозволили су улазак у село. Тројица Срба која су у понедјељак увече приведена у хотелу "Рајска бања" у Бањској пуштена су на слободу због недостатка доказа. Претходно је на слободу пуштено четворо Срба који су ухапшени недалеко од мјеста сукоба у недјељу у Бањској.
Бањска (Фото: TANJUG/ DOPISNIK KiM) -
Бањска (Фото: TANJUG/ DOPISNIK KiM)

Такозвана косовска полиција дозволила је улаз у село Бањска, али препоручује само кретање по главним путевима. Путеве кроз шуму окарактерисала је као небезбједне јер постоју опасност од заосталих минско-експлозивних средстава. У самом селу и око манастира присутни су Куртијеви специјалци. У селу - трагови оружаног сукоба – између осталог видљиви и по рупама од метака.
Специјално тужилаштво у Приштини потврдило је да су четири особе које су ухапшене током акције у селу Бањска пуштене на слободу у недостатку доказа. Срби из Косовског Поморавља и данас пале свијеће и одају почаст убијеним сународницима.

- Оно што знамо јесте да још увек породице нису преузеле тела, када ће то бити – и то је заиста велики проблем за породице тако да мислимо да ће се у току данашњег дана, до краја данашњег дана ипак имати неких конкретних информација - каже Лазар Стевић уредник ТВ Мост.

Предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић истиче: Аљбин Курти искључиви је кривац за све што се дешава на Космету јер је покушавао насиљем да доведе до отвореног сукоба, да увуче Србију у то, а самим тим и у сукоб са НАТО-ом, како би спровео свој крајњи циљ – етничко чишћење.

Министар одбране Србије Милош Вучевић каже за РТС да након сукоба у Бањској слиједи утврђивање шта се тачно догодило. Србија је у доброј мјери разочарана реакцијом Кфора.

- Ми заиста очекујемо да КФОР предузме ту једну далеко активнију улогу, а не да се постави у улогу посматрача на неком брду са стране па гледа сада докле ће и колико ће албанска полиција убити Срба или да ли ће они узвратити и шта ће се већ дешавати, просто је невероватно да није била та јача реакција - додаје Вучевић.

Догађаји у Бањској су директна посљедица спровођења политике и репресије Приштине. Имајући у виду реакције западних центара моћи – јасно је да Курти има разумијевање, истиче бивши дипломата Зоран Миливојевић.

- У таквим околностима можемо очекивати само наставак такве политике, репресије и потпуну неизвесност када је реч о положају српског народа, да не говорим о дијалогу или било којој варијанти политичког решавања овог проблема - истиче Миливојевић.

Српска православна црква изразила је саучешће сродницима настрадалих Срба и Албанаца и истакла да је многи покушавају приказати као учесницу и виновника сукоба и трагичних догађаја. Циљ тих који по сваку цијену желе да увуку цркву у трагичне сукобе јесте да Српска црква са својим вјерним народом нестане са Косова и Метохије, наводи се у саопштењу Синода. Црква се увијек залагала и залаже се да се неспоразуми на Космету рјешавају мирно и дијалогом, у циљу мирног саживота свих народа који живе на том простору, наводи се у саопштењу.