latinica  ћирилица
28/09/2023 |  13:44 ⇒ 15:38 | Аутор: РТРС

Жупљанин: Спремни смо реализовати пројекат јединственог фронта патриотских снага Српске (ВИДЕО)

Предсједништво Организације старјешина Војске Републике Српске усвојило је данас у Бањалуци закључак у којем се предлаже стварање јединственог фронта патриотских снага Српске, чији би основни задатак био јачање патриотизма, његовање слободарских традиција и љубави према Републици Српској.
Предсједништво Старјешина ВРС - Фото: РТРС
Предсједништво Старјешина ВРСФото: РТРС

- Република Српска се може ефикасно бранити патриотизмом и љубављу, који морају бити његовани и развијани у свим сферама друштва, а посебно кроз систем васпитања и образовања од предшколског до високог образовања - рекао је предсједник ове организације Слободан Жупљанин, након сједнице Предсједништва.

Истакао је да је Организација старјешина Војске Републике Српске спремна, уз сагласност и консензус релевантних фактора у Српској, креирати и реализовати пројекат јединственог фронта патриотских снага Републике Српске.

Жупљанин је рекао да Предсједништво Организације даје пуну подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику у монтираном политичком неправном судском процесу који је у основи усмјерен на рушење Српске и њених институција.

- Потребно је свим правним и политичким средствима спријечити доношење и извршење било какве одлуке која би могла имати штетне посљедице по Републику Српску и интересе српског народа - нагласио је Жупљанин.

Поручио је да ова организација подржава рад институција Републике Српске у вези са неуставним дјеловањем Уставног суда БиХ, ОХР и страних амбасада у БиХ, који раде на потпуној девастацији Српске, покушавајући јој одузети оно што вијековима припада српском народу на овим просторима - имовину, институције, слободу.

Говорећи о чланству у међународним организацијама и асоцијацијама, прије свих у БРИКС-у, Жупљанин је рекао да је на сједници Предсједништва Организације закључено да треба извршити детаљну анализу стања на свјетској сцени и размотрити могућност подношења захтјева БиХ, те да, уколико то други у БиХ не желе, онда то да учини Република Српска.

Жупљанин је указао да, с обзиром на све чешћих пријетњи министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза и других употребом оружане силе против Српске, институције Републике Српске треба да преиспитају преношење система одбране на ниво БиХ.

Подсјетио је да је Дејтонским мировним споразумом прописано да ниједан ентитет не смије пријетити или употријебити силу против другог ентитета, а ни под каквим околностима оружане снаге једног ентитета не смију улазити на територију другог ентитета или боравити на њему без сагласности владе тог другог ентитета и Предсједништва БиХ.

- Устав БиХ не предвиђа "оружане снаге БиХ", а одбрана и војска су у надлежности ентитета - истакао је Жупљанин.

Жупљанин је додао да ће се ови закључци сматрати платформом за дјеловање Организације старјешина Војске Републике Српске на свим нивоима организовања до, како каже, коначне одбране интереса Републике Српске и српског народа.