latinica  ћирилица
29/09/2023 |  20:01 ⇒ 30/09/2023 | 07:32 | Аутор: РТРС

Статус Шмита и његовог наоружаног особља дефинитивно на скенеру полицијских агенција у БиХ (ВИДЕО)

Дипломатски статус, Кристијана Шмита, као и законски основ на освнову којег његово лично обезбјеђење носи оружје и борави у БиХ, провјеравају полицијске агенције, а информацију о томе чека и Тужилаштво БиХ. Предсједник, Милорад Додик, поновио је да Шмит није именован за високог представника у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума. Тиме је одговорио шефу бх дипломатије, Елмедину Конаковићу, који тврди да Шмит има статус дипломатског агента у БиХ. За Конаковића питање има и Жељка Цвијановић – ако је БиХ правна држава зашто би, Кристијан Шмит, био амнестиран од провјере.
Сједиште СИПА - Фото: РТРС
Сједиште СИПАФото: РТРС

И дефинитивно на скенеру полицијских агенција у БиХ је наводни дипломатски статус Кристијана Шмита али и његови наоружани пратиоци. СИПА, Гранична полиција, Служба за послове са странцима утврђују по ком основу Шмит борави у БиХ а његова пратња носи оружје. Након српског члана Предсједништва, Министарства безбједности и Тужилаштво БиХ тражи провјеру тих података.

- У међувремену је СИПА добила захтјев Тужилаштва који се односи на идентичне провјере, тако да по окончању свих активност од стране СИПЕ и осталих агенција на нивоу БиХ биће сачињена информација која ће бити прослијеђена Тужилаштву и обавјестићемо министра - нагласила је Јелена Миовчић, портпарол СИПА.

Из Службе за послове са странцима одговорају да не располажу било каквим подацима о припадницима обезбјеђења Кристијана Шмита јер сходно законским прописима нису дипломатско осбље.

- Очекујем да током сљедеће седмице добијем потпуне информације по питању боравка Шмиту и његове оружане пратње. Оно што да сада ја имам информација јесте да Шмит нелегално борави у БиХ поготово у овом тренутку нелегално бораве његово наоружано обезбјеђење и немају никакво право да носе оружје - поручио је Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара.

Шеф БиХ дипломатије данас је поновио раније тврдње да је Кристијан Шмит акредитован као дипломата на основу усмене ноте из ОХР-а и да особље које га чува легално борави у БиХ. Ипак, у међународном праву и Бечкој конвенцији о дипломатском имунитету не постоји усмена нота.

- Све је то ускладу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума. Дакле, по нама не постоје нејасноће у вези статуса господина Шмита, високог представника који ужива статус дипломатског агента у БиХ. Мислим да је то прича којом се исцрпљују. Госпођи Цвијановић сам рекао да је боље да не шаље писмо Гутересу - рекао је Елмедин Конаковић, министар спољних послова БиХ.

Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ, наглашава да се Конаковић може позвати на међунардну силу, моћ, на притисак али не може на Анекс 10.

- Тамо пише Савјет безбједности УН, а овај није прошао,онда што се он позива? Ако је правна држава зашто не можете упутити нешто да провјерите, зашто ја не смијем да питам зашто неко носи оружје - истиче Цвијановић.

Беспредметне су изјаве шеф БиХ дипломатије о наводном легитимитету Кристијана Шмита и штетном руском утицају у БиХ. Милорад Додик пита Конаковића о чијем трошку је више од 20 дана боравио у САД и да ли је тамо лагао и нападао Републику Српску, поручивши му да се не разликује пуно од Бисере Турковић.

- Он већ није наш заједнички министар спољних послова с овим што ради по свијету. Што се тиче Шмита њему је веома познато да није именован од стране фактора који су предвиђени Анексом 10. Ово све што Конаковић говори из разлога што имамо договор да у септембру имамо Закон о Уставном суду који ћемо елиминисати стране судије, јер им стране судија и Шмит требају да обрачунају са Републиком Српском - истакао је Додик.

И то је суштина, бошњачке политичке странке не желе се одрећи Кристијана Шмита и страних судија у УС. А ни Шмит ни стране судије не желе се одрећи изузетно добро плаћене апанаже. Само им Срби желе видјети леђа зато и законским путем траже провјеру статуса Шмита и његовог обезбјеђења.