latinica  ћирилица
30/09/2023 |  11:11 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Сабор СНСД-а у Добоју; Додик: Не одустајемо од својих циљева (ФОТО/ВИДЕО)

У Добоју је у току Сабор Савеза независних социјалдемократа, који као највећа политичка организацију броји више од 200 хиљада чланова. Биће изабран предсједник, Главни одбор и Статутарна и надзорна комисија странке, као и усвојена нова програмска опредјељења СНСД-а.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Сабор је почео интонирањем химни Републике Српске и Србије, "Моја Република" и "Боже правде".

Предсједник СНСД-а Милорад Додик поручио је током обраћања да СНСД не одустаје својих циљева.

- Ми смо најмоћнија странка српског народа у Српској и БиХ - навео је Додик.

Сабор СНСД-а у Добоју (Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Према његовим ријечима, СНСД је вратио достојанство Српској и учинио економију стабилном, а жели да настави тако да ради.

Навео је да ће данашњи Сабор дати вољу и снагу да се иде напријед, додајући да СНСД побјеђује већ 20 година и данас има 54 представника у локалној власти и незаобилазан је фактор на нивоу БиХ.

Додик је поручио да стабилне републичке институције и имовина Српске никада нису упитне, као и да се СНСД годинама залаже за ова питања.

Додик је у извјештају, који је поднио пред седмим Сабором СНСД-а у Добоју, рекао да је ова партија заједно са својим коалиционим партнерима увијек обраћала пажњу на све категорије становништва у Српској.

Истакао је да се Уставни суд БиХ претворио у егзекутора који жели да елиминише Републику Српску и он је антиуставан, те као такав гази БиХ, чији Устав би морао да брани.

Он је поручио да је Република Српска јака, има добру сарадњу са Србијом, захваљујући којој је вратила додатно самопоуздање.

Предсједавајућа радног Предсједништва Сабора СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да је веома важно сачувати снагу СНСД-а како би СНСД чувао снагу Републике Српске за вријеме које долази и у којем ће се преламати многи процеси.

Цвијановићева је рекла да се 7. Сабор СНСД-а одржава у времену које је изузетно тешко и сложено, не само у БиХ, већ и у регији, цијелој Европи, али и на глобалном плану, а уз то је и обојено разним непринципијелним понашањима и разним страним уплитањима и манипулацијама с којима се, нажалост, и даље морамо борити.

Сабор СНСД-а у Добоју (Фото: РТРС)

Предсједник СНС-а Милош Вучевић упутио је апел за солидарност и слогу у сложеним околностима по мале народе и изазовима на овом подручју, као и на Балкану, свијету, указавши на потребу доношења мудрих одлука у периоду када су актуелни дупли аршини у примјени међународног права над малим народима.

Сабор СНСД-а у Добоју (Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Предсједник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је на данашњем седмом Сабору СНСД-а у Добоју да Србија и његова партија чврсто стоје иза Републике Српске и њеног предсједника Милорада Додика и нагласио да Српска никоме није поклоњена и да је настала на борби српског народа и жртвама које је поднијела.

Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић изјавио је да су Срби јединствен и недјељив народ, те да је јединство једини гарант за будућност српског народа у свим земљама гдје живи.

Мандић је на седмом Сабору СНСД-а у Добоју поручио да је неопходно очувати национално јединство.

- То јединство је једини гарант за будућност нашег народа у свим земљама гдје живи српски народ - рекао је Мандић.

Народи који живе у срцу Европе имају вјековне заједничке интересе и круцијално је да се ЕУ прошири и земље западног Балкана буду интегрисане, истакла је представник мађарске политичке странке Фидес Барбара Хегељуш у обраћању на данашњем седмом Сабору СНСД-а у Добоју.

Хегељушева је истакла да је интеграција западног Балкана круцијални безбједносни и економски интерес.

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да СНСД и његови партнери желе да чувају Дејтонски мировни споразум, право и правду, те да се на тај начин залажу да бољу будућност Републике Српске.

Лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић поручио је да је ова странка од самог почетка партнер СНСД-а у спровођењу националних политика у интересу Републике Српске.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић поручио је да очување Републике Српске треба да буде звијезда водиља СНСД-а и његовог лидера Милорада Додика.

Сабор СНСД-а у Добоју (Фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Лидер Социјалистичке партије Српске Горан Селак истакао је да је Сабор огледало снаге СНСД-а који је снажна и моћна политичка организација у Републици Српској и БиХ.

Пристуан је и амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов, као и амбасадор НР Кине Ђи Пинг.

Сабор СНСД-а у Добоју (Фото: РТРС)

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да данашњи Сабор СНСД-а показује снагу те странке, али и снагу лидерства њеног предсједника Милорада Додика.

Стевандић је истакао да Додик свој субјективитет извлачи из снаге саме Републике Српске.

Сабору присуствују предсједавајућа радног Предсједништва СНСД-а Жељка Цвијановић, члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац, члан Главног одбора СНСД-а Срђан Амиџић, лидери Социјалистичке партије Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, ДЕМОСА Недељко Чубриловић, ДНС-а Ненад Нешић, Социјалистичке партије Српске Горан Селак,

Подсјећамо, на Сабору ће бити изабран предсједник, Главни одбор и Статутарна и надзорна комисија СНСД-а.

Сабор СНСД-а у Добоју (Фото: РТРС)

- СНСД је највећа организацију са више од 200 хиљада чланова, а на Сабор је позвано више од 1.000 делегата, као и више од хиљаду и по симпатизера и значајан број гостију из Србије, Црне Горе, Македоније, Мађарске, партнера из Српске и Федерације БиХ - рекао је раније лидер странке Милорад Додик.

Он је изјавио да су општински одбори ове странке као једини приједлог за предсједника странке доставили његово име, а о чему ће бити одлучивано на Сабору у Добоју.