latinica  ћирилица
30/09/2023 |  19:49 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Пољопривредници још важу - колико засијати пшенице? (ВИДЕО)

Киша која је пала претходних дана омогућила је сјетву уљане репице, као и предсјетвену припрему земљишта за стрна жита на подручју Семберије. Због губитака на овогодишњем роду пшенице, која је имала низак принос и откупну цијену, пољопривредници калкулишу - колико засијати. Из ресорног министарства поручују - јесења сјетва биће обављена у планираном обиму, уз адекватне мјере подршке које ће бити договорене са пољопривредницима.
Јесења жетва - Фото: РТРС
Јесења жетваФото: РТРС

На Пољопривредном добру "Семберија" раде пуном паром да заврше сјетву уљане репице на око 350 хектара. Модерна сијачица штеди и вријеме и новац.

- Ради и предсјетвену припрему и сабијање земљишта и сјетву. Њена предност је што је води ГПС и ауто пилот, а такође има контролу секција која не дозвољава преклапање сјетве, редова преко редова - истакао је Дражен Јовић, инжењер пољопривреде ПД "Семберија".

Поједини ратари повећавају површине под уљаном репицом на уштрб пшенице, због цијене уљарица и веће потражње.

Због скупе прошлогодишње сјетве, а јефтине жетве многи ће смањивати површине под хљебним житом. Штедјеће на ђубриву, али не и на сјемену, јер пшеница из амбара не даје добар ни здрав род, а не могу да рачунају ни на подстицаје. Један килограм сјеменске пшенице кошта као скоро пет килограма меркантилне, што је, кажу, незапамћено.

- Цијена сјеменске пшенице 140 марака, ђубрива 130 марака то је ван сваке памети. Цијена горива је скоро три марке значи то је немогућа мисија издржати и остати рентабилан - прича Драго Томић из Амајлија код Бијељине.

Старији пољопривредници памте и тежа времена, када су имали губитке, али не и подстицаје, па је опет земља била обрађена.

- Прије ми нисмо добијали ништ,а пропаднемо и испатимо се и опет сијемо на јесен, а сад држава нам помаже мало боље. Уздамо се да нам мало помогну - каже Милан Чобић, Чардачине код Бијељине.

Пољопривредне апотеке добро су снабдјевене. Цијене сјеменске пшенице повољније су у односу на прошлу годину за 40 до 50 пфенига по килограму.

- Цијене сјеменске пшенице крећу се од 1.30 до 1.40 КМ, у зависности од сорте - наглашава Станко Тадић, инжењер пољопривреде у пољопривредној апотеци.

У ресорном министарству планирају састанак са пољопривредницима ради договора о подстицајним мјерама.

- Треба сјести разговарати и видјети какав модалитет из аграрног буџета да направимо да би он био што ефективнији да наши пољопривредни произвођачи могу у планираном капацитету започети сјетву - истакао је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.

Осим субвенција по хектару засијане пшенице, пољопривредницима је обезбијеђено регресирано гориво и регресирано сјеме домаћих сорти стрних жита, селекционисаних од стране Пољопривредног института Републике Српске, по цијени нижој за 25 до 30 одсто од малопродајне.