latinica  ћирилица
16/10/2023 |  14:05 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Покушај политичког прогона и напад на Устав Српске (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је за РТРС да је јасно да је процес против предсједника Српске Милорада Додика и в.д директора Службеног гласника Милоша Лукића у Суду БиХ покушај политичког прогона и напад на Устав Републике Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Предсједник Републике Српске Милорад Додик вршио је своје уставне обавезе онако како је то прописано. Нема нити једног мјеста у којем пише да било који високи представник, па чак и можда легално изабран, да може да намеће и мијења законе. Ово је нечувено - каже Цвијановићева.

Наводи да је нечувено да један неизабрани странац доноси и мијења законе, а онда на основу тих својих измјена, некога процесуира.

- Ово ће усложити одређене односе у БиХ. Овдје су Шмит и одређена група амбасадора, који доприносе неразумијевању. Осокољавају једну страну, умјесто да буду на услузи свима у БиХ - истакла је Цвијановићева.

Додаје да такви људи додносе раздоре и кроз овакве тортуре показују шта је њихов крајњи циљ.

Подсјећамо, рочиште на којем су предсједник Републике Српске Милорад Додик и в.д директора Службеног гласника Милош Лукић требало да се изјасне о кривици, а по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита је завршено. Додик и Лукић се нису изјаснили о кривици, наводећи да не разумију оптужницу.