latinica  ћирилица
19/10/2023 |  06:51 ⇒ 23:59 | Аутор: РТРС

Ваздушни напад на православну цркву у Гази, сигнали из Израела о покретању копнене офанзиве (ФОТО/ВИДЕО)

Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 13. дан. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху сазвао је "ратни кабинет" недуго након најаве да стиже "незапамћени" пакет војне помоћи који је обезбиједио предсједник САД Џозеф Бајден. Сједињене Државе уложиле су вето на резолуцију Савјета безбједности УН којом би се омогућило достављање хуманитарне помоћи у Појас Газе. Бајден током посјете Тел Авиву поручио да ће САД учинити све да Израел буде безбједан.
Тел Авив (фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Тел Авив (фото: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

23.09 - Грчка православна патријаршија у Јерусалиму најоштрије осуђује израелско бомбардовање једне од црквених зграда у Појасу Газе.

Патријаршија је истакла да је, упркос очигледној доступности објеката и склоништа Патријаршије и других цркава, одлучна да настави да испуњава своју вјерску и моралну дужност пружањa помоћи, подршке и склоништа људима којима је то потребно.

21.31 - Зелено свјетло за почетак операције у Појасу Газе

Израелска војска добила је зелено свјетло за почетак копнене операције у Појасу Газе "када год буде спремна", рекао је америчкој телевизијској мрежи Еј-Би-Си министар економије Нир Баракат.

Баракат, који је члан ратног кабинета премијера Бењамина Нетанјахуа, рекао је да је уништење Хамаса главни циљ израелске војске, наводећи да ће се тунели у Појасу Газе претворити у "највеће гробље на свијету".

- Учинићемо све да ослободимо таоце, да их вратимо кући живе... Али, уништење Хамаса је први и најважнији задатак - рекао је израелски министар.

20.42 - Гутерес тражи хитан и несметан хуманитарни приступ Гази

Генерални секретар УН Антонио Гутерес затражио је данас хитан и неометан хуманитарни приступ Појасу Газе.

- Одмах су потребни храна, вода, лијекови и гориво. Потребне су велике количине и достава треба да буде одржива, пошто то није мала операција. То значи да хуманитарни радници треба да буду у стању да достављају помоћ и да то могу чинити на безбједнан начин - рекао је Гутерес у Каиру.

20.22 - Застава УН биће подигнута на прелазу Рафа, између Египта и Газе, како израелска војска не би изводила ваздушне нападе на том подручју, а у складу са споразумом између Израела и Египта о омогућавању да хуманитарна помоћ стигне до Газе.

Како је предвиђено, посматрачи из УН прегледаће камионе који превозе помоћ прије него што стигну у Газу.

Раније данас, Израел, САД и Египат формирали су трилатерални комитет за надгледање уласка хуманитарне помоћи у Појас Газе.

20.11 - Најмање 18 људи погинуло је у нападу Израела на избеглички камп на северу Газе, саопштило је палестинско Министарство унутрашњих послова.

20.06 - Израелски амбасадор напустио Турску?

Израелски амбасадор у Анкари Ирит Лилијан напустио је Турску са осталим израелским дипломатама, јавили су данас турски медији.

Израелска Амбасада одбила је да коментарише извјештаје локалних медија.

19.50 - Додјела МТВ европских музичких награда, која је била заказана за 5. новембар у Паризу, неће бити одржана ове године.

- Док пратимо како се разорна дешавања у Израелу и Гази настављају, чини се да ово није тренутак за глобалну прославу. Са хиљадама већ изгубљених живота, ово је тренутак жалости -  навели су организатори у саопштењу.

19.44 - Мјере безбједности у БиХ подигнуте на виши ниво

Мјере безбједности у БиХ подигнуте су на виши ниво због сукоба на Блиском истоку и опасности од тероризма.

Безбједносне структуре упозоравају да се припремају бројни терористички напади широм Европе и да у БиХ многе терористичке структуре имају своје упориште.

19.34 - Сирене за ваздушну опасност огласиле се у Тел Авиву и централном Израелу

19.01 - Више од 30 држава и три међународне организације потврдиле су учешће на самиту у Гази који ће бити одржан у суботу у Каиру, објавила је египатска телевизија.

18.38 - Министарство спољних послова Израела евакуисаће особље из пет својих амбасада: у Египту, Јордану, Бахреину, Мароку и Туркменистану.

Такође, издат је налог особљу у 20 амбасада широм свијета да не напуштају своје домове.

18.31 - Израел и Палестинци морају да се врате за преговарачки сто, неопходно је формирање палестинске државе у границама из 1967. године, изјавио је министар спољних послова Египта Самех Шукри.

- Нема алтернативе осим повратка за преговарачки сто и формирања палестинске државе у границама из 1967. године - рекао је Шукри на конференцији за новинаре са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом у Каиру.

Шеф египатске дипломатије је истакао да се његова земља противи насилног премјештања Палестинаца.

18.12 - Амерички Стејт департмент објавио је упозорење за своје грађане широм свијета "због појачаних тензија на различитим локацијама широм свијета, потенцијала за терористичке нападе, демонстрација или насилних акција против америчких грађана и интереса".

У упозорењу се америчким држављанима у иностранству саветује да буду опрезни.

18.07 - Нетанијаху: Побиједићемо

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је да је Израел на путу велике побједе.

- Побиједићемо свом силом. Цео Израел је уз вас, и снажно ћемо ударити на наше непријатеље како бисмо побиједили - поручио је Нетанијаху војницима распоређеним код Појаса Газе, пренели су израелски медији.

17.55 - Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на двонедјељно хуманитарно примирје између Израелаца и Палестинаца.

17.46 - Њемачко Министарство спољних послова позвало је своје грађане да напусте Либан. Њемачким држављанима препоручено је да напусте и Западну обалу.

17.05 - Прве испоруке хуманитарне помоћи за Појас Газе највјероватније ће стићи сутра преко прелаза Рафа са Египтом, изјавио је генерални директор Свјетске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус.

- Наши камиони су натоварени и спремни. У контакту смо са египатским и палестинским удружењима Црвеног полумјесеца како би се помоћ допремила чим се отвори прелаз Рафа, надамо се сутра - рекао је он.

16.57 - Хамасов портпарол за прелаз Рафа, Ваел Абу Омар, изјавио је да до овог поподнева никаква помоћ или опрема за поправку путева није ушла у Газу из Египта.

16.51 - Бригаде "Ел Касам", војно крило Хамаса, преузеле су одговорност за лансирање ракета са југа Либана на Израел.

Како се наводи, испаљено је 30 ракета на западни дио Галилеје (сјевер Израела).

16.41 - Палестинско Министарство здравља саопштило је да је у Појасу Газе погинуло више од 3.785 људи, а преко 12.000 рањено.

На Западној обали погинуле су 74, а 1.300 је рањено.

16.05 - Њемачки министар одбране Борис Писторијус стигао је у посјету Израелу.

15.22 - Командант снага безбједности Појаса Газе Џихад Мхејсен погинуо је у израелском нападу, рекао је представник Министарства унутрашњих послова Газе Ијад ел-Бузум.

Он је навео да је у нападу погинуо и шеф контроле границе и пограничних прелаза. Напад је изведен на куће у којима су они живели, а погинули су и чланови њихових породица.

15.20 - Сирене су се огласиле и на југу Израела, у Ашкелону и Ашдоду, недалеко од Појаса Газе. Ашдод се налази на 43 километра од Тел Авива и у њему живи око 220.000 људи.

15.17 - Огласиле се сирене за ваздушну опасност у градовима на сјеверу Израела, у близини границе са Либаном.

14.46 - Галант преузео одговорност за неуспјех у спријечавању напада на југ Израела

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да преузима одговорност за неуспјех да се спречи Хамасов напад на југ Израела изведен 7. октобра.

- Ја сам одговоран за организовање одбране. Био сам одговоран за то у посљедње двије недеље, чак и у тешким инцидентима и одговоран сам да дођемо до побједе у бици - рекао је Галант новинарима близу границе са Газом.

14.22 - Сиријски активисти: Изведен напад дроном на базу САД и нафтно поље у Сирији

Сиријски опозициони активисти рекли су да је данас изведен напад дроновима на америчку базу у источној Сирији и на нафтно постројење које се налази у близини, али нема информација о жртвама.

Наводи се да је напад дјело бораца са сједиштем у Ирану који су распоређени у источној Сирији и западном Ираку.

13.56 - Египатски предсједник са америчким генералом о враћању стабилности на Блиски исток

Египатски предсједник Абдел Фатах ел Сиси састао се у Каиру са генералом Мајклом Курилом, шефом америчке Централне команде, како би разговарао о напорима за "интензивирање сарадње" између двије земље и "обнављање стабилности" у региону, саопштила је канцеларија египатског предсједника.

Египат је дуго дјеловао као кључни посредник између Израела и Хамаса. У сриједу је постигнут договор који треба да омогућио да помоћ на палестинску територију уђе преко Египта.

13.50 - Лансиране ракете на Тел Авив из Појаса Газе

Из Појаса Газе лансиране су ракете у више области у Тел Авиву.

Сирене за узбуну огласиле су се у Рамат Гану, Кириат Ону, Ор Јехуди, Тел Авиву, Бнеи Браку и Гиват Шмуелу, пренио је "Тајмс оф Израел".

Израелска Хитна помоћ саопштила је да за сада нема извјештаја да је неко повријеђен.

13.22 - Пуцњава на Западној обали

Размјена ватре између израелских снага и Палестинаца у близини избјегличког кампа Нур ал Шамс на Западној обали траје већ неколико сати

13.16 - Број погинулих у Појасу Газе порастао на 3.785

 Број погинулих у израелским ударима на Појас Газе порастао је на 3.785. Међу жртвама је 1.524 дјеце и 1.000 жена, саопштило је палестинско министарство здравља.

У Појасу Газе до сада је повријеђено 12.493 људи, од којих је 3.983 деце и 3.300 жена.

13.15 - Приведено 80 лица на Западној обали

Израелске снаге безбједности привеле су 80 лица осумњичених за тероризам током рација на Западној обали, саопштиле су Одбрамбене снаге Израела.

У саопштењу се наводи да су противтерористичке активности великих размјера спроведене ноћас на Западној обали.

Војска наводи да је међу приведенима 63 учесника операција Хамаса.

13.10 - Сунак понавио подршку Израелу

Британски премијер Рисхи Сунак, говорећи након састанка с израелским премијером Бењамином Нетанјyахуом, поновио је своју подршку Израелу и рекао да ће Велика Британија повећати помоћ регији.

- Поносан сам што стојим овдје с вама у најмрачнијем тренутку Израела. Као ваш пријатељ, бит ћемо солидарни с вама, бит ћемо уз ваш народ - истакао је Сунак.

13.06 - Си: Кина жели да се рат између Израела и Хамаса оконча што пре

Кина жели да се рат између Израела и палестинског Хамаса оконча што прије, изјавио је предсједник Кине Си Ђингпинг, пренијели су данас државни медији, наводећи да је Пекинг спреман да ради са арапским владама на трајном рјешењу сукоба.

Си је казао да је прекид ватре императив, да треба што прије спријечити ширење или спирално ширење сукоба ван контроле, навели су кинески државни медији, пренио је Ројтерс.

12.52 - Најмање 65 полицајаца повријеђено је током ноћи у Берлину на протестима због израелског бомбардовања Појаса Газе, саопштиле су данас њемачке власти.

12.47 - Обраћање Нетанјахуа и Сунака

12.35 - Медији: Убијен шеф палестинских националних безбjедносних снага

Шеф палестинских националних безбjедносних снага у Појасу Газе, Џихад Мухеисен, убијен је у ваздушном нападу Израела, преноси Тајмс оф Израел позивајући се на палестинске медије.

Како наводи, Мухеисен је убијен у нападу на насеље Шеик Радван у Гази.

Израелске одбрамбене снаге за сада нису коментарисале ове наводе.

12.23 - Јордански краљ у посјети Египту

Јордански краљ Абдулах II отпутовао је у кратку посјету Каиру гдје ће се састати с египатским предсједником Абдел Фатахом ел-Сисијем "како би разговарали о начинима окончања израелске агресије на Газу".

12.21 - Сирене су се огласиле у Ашкелону, Зикиму и насељима у јужном Израелу

12.10 - Више од 3.500 људи погинуло у Појасу Газе

Више од 3.500 људи је погинуло, а 12.000 је повријеђено у Појасу Газе, објавило је палестинско министарство здравља. На Западној обали погинуло је 69 људи, док је 1.300 повријеђено.

11.50 - Из Либана испаљене двије ракете, Израел узвратио паљбу

Израелске снаге гађале су мете у Либану након што су два пројектила из тог правца испаљена на пограничну заједницу

Израелске одбрамбене снаге кажу да одговарају артиљеријским гранатирањем након што су двије противтенковске вођене ракете испаљене из Либана на заједницу Манара.

Израелци су гађали мјесто лансирања пројектила, које највјероватније држи Хезболах.

11.41 - На друштвеним мрежама појавили су се снимци операције израелских снага безбједности у региону Тулкарм на западној обали реке Јордан: Ово је протумачено као почетак увођења трупа у Појас Газе

Израелска војска је објавила да је тренутно све спремно за копнену операцију у Појасу Газе: Трупе чекају наређење.

11.40 - Сунак са Херцогом

Британски премијер Рисхи Сунак састао се данас у Јерусалему с израелским предсједником Исаком Херцогом, а након састанка је његов кабинет дао кратку изјаву везану за садржај састанка.

"Премијер и предсједник Херзог нагласили су императивну потребу избјегавања даље ескалације насиља у регији. Договорили су се да ће наставити радити заједно у том циљу".

11.30 - Израелска војска: Преко 300 војника убијено од почетног напада Хамаса

Израелска војска саопштила је данас да је најмање 306 њених војника убијено од 7. октобра.

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио је јуче да је Хамас убио укупно више од 1.400 Израелаца, пренио је Би-Би-Си.

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари, такође, је рекао да не може да искључи могућност да су палестински милитанти и даље на израелској територији након почетног напада Хамаса.

11.29 - Шолц: Ослободите таоце

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да од Хамаса захтјева да ослободи људе које су заробили као таоце.

У говору у њемачком парламенту, Шолц је поновио чврсту подршку Немачке Израелу и упозорио да би "била озбиљна грешка" да Хезболах или Иран уђу у рат.

- Један важан задатак који сви имамо је да ослободимо таоце. Они морају бити ослобођени без предуслова - казао је Шолц, преноси "Тајмс оф Израел".

Њемачки званичници раније су саопштили да се у заробљеништву налази "мали, двоцифрени број" њемачко-израелских двојних држављана.

11.20 - Упозорење ЕУ: Друштвене мреже да се припреме за ризик од емитовања "погубљења уживо"

Комесар Европске уније за унутрашње тржиште Тијери Бретон упозорио је друштвене мреже да се припреме за ризик од емитовања "погубљења уживо" од стране палестинског Хамаса.

- Као дио наше интеракције са платформама, посебно смо их замолили да се припреме за ризик од Хамасових погубљења уживо, ризик од којег морамо да заштитимо наше грађане. Тражимо гаранције да су платформе добро припремљене за такву могућност - рекао је Бретон у сриједу током говора у Европском парламенту, преноси Си-Ен-Ен.

Портпарол Хамасових бригада Ал-Касам рекао је прошле недјеље да ће Хамас почети да врши погубљења цивилних талаца и да их преноси преко друштвених мрежа и медија уколико Израел буде гађао цивиле у Гази без упозорења.

10.55 - Израел: Пронађена тијела двоје несталих из кибуца Нир-Оз на југу земље

Израел је објавио да су пронађена тијела двоје несталих из кибуца Нир-Оз на југу Израела.

То су Ноја Дан, која је имала 12 година, и њена бака Кармела, која је имала 80 година, преноси "Тајмс оф Израел".

Раније ове недјеље, Еби Он, која се преселила у Тел Авив прије осам година, изјавила је за Си-Би-Ес Њуз да је пет чланова њене породице узето за таоце: Кармела Дан (80), Офер Калдерон (50), Сахар Калдерон (16), Ерез Калдерон (12), и Ноја Дан (12), сви из Нир-Оз-а.

10.52 - Бајден: Нећемо помоћи Израелу у рату са Хезболахом

Према наводима листа Тајмс оф Израел, представници америчке администрације изјавили су да ће војска САД да помогне Израелу, уколико дође до рата са Хезболахом.

Новинарка је питала Џозефа Бајдена да ли су ови наводи истина - кратко је одговорио: ниje истина, то никада није речено.

САД су раније упозориле Израел да буде опрезан у својим војним одговорима на ватру Хезболаха, објашњавајући да би грешка израелске војске у Либану могла изазвати много већи рат.

10.49 - Снимци удара у центру Појаса Газе 

Израелске ваздухопловне снаге јутрос су напале вишеспратнице у области Ал-Захра, центру Појаса Газе.

Такође је извршен удар на стамбене четврти у универзитетском округу у Тал Ал-Хави.

10.47 - Ухапшено око 500 америчких Јевреја након упада у зграду америчког Конгреса

Око 500 америчких Јевреја, укључујући двадесетак рабина, ухапшено је послије упада у зграду америчког Конгреса током протеста против рата Израела и Палестинаца. Јеврејски глас за мир, једна од организација које стоје иза протеста, наводи да је то био "највећи јеврејски протест солидарности са Палестинцима у историји САД".

10.20  - Раиси: Ово је крај Израела

- Поручујемо Американцима и њиховим израелским пријатељима - данас шаљете ракете које убијају невине цивиле. Ви сте партнери у злочину који ће бити кажњен, јер је ово крај Израела - изјавио је ирански предсједник Ебрахим Раиси.

Он је поручио да се Израел "ближи колапсу" након злочина које је починио у Појасу Газе и додао да "свака кап проливене палестинске крви" доводи Израел "један корак ближе паду", пренијела је "Ал Арабија".

Раиси је јуче упозорио да ће се исламски свијет осветити за израелске злочине почињене у Појасу Газе, након што је ракета погодила болницу Ал Ахли када је погинуло на стотине Палестинаца.

- Нападом на болницу почеће крај ционистичког режима - рекао је Раиси пред хиљадама људи који су се окупили у центру Техерана у знак солидарности са Палестинцима.

Он је позвао на заустављање бомбардовања Појаса Газе, прекид израелске опсаде енклаве и на испоруку помоћи палестинском народу.

10.05 - Хезболах: Злонамjерни Европљани, будите на опрезу

Званичник Хезболаха Хашем Сафиједин, обраћајући се великом броју присталица, упозорио је америчког предсjедника Џозефа Бајдена, израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и, како их је назвао, "злонамjерне Европљане" да буду опрезни.

- Одговор на грешку коју бисте могли да почините у вези са нашим отпором ће одјекнути гласно. Оно што ми имамо је вjера, а Бог је јачи од вас, свих ваших бојних бродова и свог оружја - рекао је Сафиједин.

09.49 - Израел: Хамас држи 203 талаца

Портпарол израелске владе саопштио је да Хамас држи 203 људи као таоце у Појасу Газе.

Он је додао да је од 7. октобра погинуло најмање 306 војних лица.

09.32 - Сунак подржао Израел

Британски премијер Риши Сунак, који је допутовао у Израел, у првој изјави рекао је да је "Велика Британија уз Израел" и осудио "неизрецив, ужасан терористички акт".

Сунак је рекао да ће се срести са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом и предсједником Исаком Херцогом.

09.16 - Бајден се послије посјете Израелу у ударном термину вечерас обраћа Американцима

Амерички предсЈедник Џозеф Бајден одржаће спољнополитички говор, у обраћању нацији вечерас у ударном термину, саопштили су званичници Бијеле куће.

Обраћање из Овалног кабинета заказано је за 20 часова по локалном времену и односиће се на одговор америчке администрације на терористичке нападе Хамаса на Израел и руски рат у Украјини, преноси Ен-Би-Си њуз.

Говор америчког предсједника долази након што је он у сриједу боравио у Тел Авиву, гдје је обећао подршку Израелу.

09.12 - Гађана два села у јужном Либану

У израелским ваздушнима ударима гађана су рано јутрос два села у јужном Либану - Кафр Шуба и Одаисех.

Израелска војска је током ноћи гађала и неколико Хезболахових пунктова и инфраструктуру у јужном Либану.

09.03 - Израелска државна телевизија: Војска завршила припреме за копнену операцију у Гази

Израелска државна телевизија КАН објавила је да је израелска војска завршила припреме за копнену операцију у Појасу Газе, јавља Анадолија.

Наведено је да већ три дана нема сукоба између израелске војске и палестинских група у пограничном подручју Газе.

Објављено је да су све радње, укључујући кретање и положај снага, показали да је израелска војска завршила припреме за улазак у Појас Газе, те да је копнена операција која ће се извести у Гази друга фаза рата "након чишћења јеврејских насеља од наоружаних Палестинаца" .

08.59 - Званичник Стејт департмента поднио оставку због убрзаних испорука оружја Израелу

Званичник америчког Стејт департмента Џош Пол, који је радио у агенцији одговорној за трансфер оружја америчким савезницима, поднио је оставку.

Пол, који је радио као један од директора Бироа за политичко-војна питања Стејт департмента, као разлог оставке је навео неслагање са, како је описао, одлукама америчке администрације да убрза испоруку оружја Израелу, преноси Би-Би-Си.

- Не могу да подржавам низ важних политичких одлука, укључујучи пожуривање за више оружја једној страни у сукобу, за које вјерујем да су кратковиди, деструктивни, неправедни и противречни самим вриједностима које јавно заступамо - саопштио је Пол.

Он је навео да, иако признаје "монструозност" Хамасовог напада на Израел, такође вјерује да ће одговор Израела "довести само до веће и дубље патње" за Израелце и Палестинце.

08.50 - Лавров: Постоји опасност ширења рата у Израелу

Постоји велики ризик да би палестинско-израелски конфликт могао да прерасте у регионални, изјавио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Он додаје да су покушаји да се одговорност за новонасталу ситуацију свали на Иран провокација, јер сматра да "иранско руководство заузима доста одговоран и избалансиран став и управо позива да се не допусти да овај конфликт обухвати цијели регион и сусједне земље".

08.31 - Русија послала 27 тона помоћи за Газу

Русија шаље 27 тона хуманитарне помоћи за цивиле у појасу Газе за транспорт из Египта, саопштило је руско министарство за ванредне ситуације.

- Специјални авион полетио је са аеродрома у Раменском у близини Москве за Ел-Арис у Египту. Руска хуманитарна помоћ биће предата египатском Црвеном полумјесецу да би била послата у појас Газе - наводи се у саопштењу.

08.20 - УН ће спровести сопствену истрагу о нападу на болницу у Гази

Уједињене нације ће спровести сопствену истрагу о нападу на болницу "Ал Ахли" у Појасу Газе, изјавио је подсекретар УН за хуманитарна питања и координатор за хитну помоћ Мартин Грифитс.

- УН ће сигурно спровести сопствену истрагу и то мора бити учињено веома брзо - нагласио је Грифитс у сриједу за Си-Ен-Ен.

Упитан да ли досадашњи докази које је Израел изнио у прилог тврдњи да није одговоран за напад на болницу значи да је случај завршен, Грифитс је рекао да за њега није.

08.13 - Сунак стигао у Израел

Британски премијер Риши Сунак слетио је у Израел. Очекује се да се сретне са премијером Бењамином Нетанјахуом.

Даунинг стрит каже да ће Риши Сунак "изразити саучешће због ужасног губитка живота у Израелу и Гази као резултат Хамасових бруталних напада".

Британски премијер ће такође тражити да се рута за улазак хуманитарне помоћи у Газу отвори "што је прије могуће", a да британски држављани који су тамо заробљени могу да изађу.

08.00 - Русија спремна да разговара о гаранцијама за стране у израелско-палестинском сукобу

Русија је спремна да разговара и размотри иницијативу Турске за стварање система земаља гараната за стране у израелско-палестинском сукобу, Москва и Анкара комуницирају по том питању, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у Пјонгјангу.

Према његовим ријечима, иницијатива о којој се говори очигледно је диктирана жељом да се постигне деескалација и нормализација ситуације.

07.45 - Израел: Убијен шеф војног крила Комитета народног отпора Газе

Израелска војска је саопштила да је током ноћи ликвидирала шефа војног крила Комитета народног отпора Газе.

Израелски ратни авиони извели су ваздушни напад на град Рафу, на југу Газе, након информација добијених од израелских обавјештајних агенција Шин Бет.

Убијен је Рафат Абу Хилал, један од вођа Комитета народног отпора Газе.

07.38 - Бајден се враћа кући

Бијела кућа саопштила је да се амерички предсједник Џозеф Бајден враћа кући након посјете Израелу.

Како се наводи, тамо је боравио да би показао чврсту подршку након "ужасних терористичких напада Хамаса" и разговарао о хуманитарним потребама у Гази.

07.27 - Убијен командант војног крила треће по величини палестинске групе у Гази

Током израелских напада у Појасу Газе убијен је командант војног крила Народног комитета отпора из Газе Рафат Абу Хилал, тврди израелска војска.

Како се наводи, авиони су, на основу информација обавјештајне службе Шин Бет, погодили зграду у граду Рафа у којој је био Абу Хилал.

Народни комитет отпора је трећа по величини палестинска група у Гази, послије Хамаса и Исламског џихада.

07.00 - Египат потврдио да је спреман коридор за пролазак хуманитарне помоћи

Египат најављује "одрживи" пролаз хуманитарне помоћи у појас Газе преко прелаза Рафа, док стотине камиона помоћи чекају на том прелазу.

- Египатски предсједник Абдел Фатах ал-Сиси и амерички предсједник Џо Бајден договорили су се о одрживој испоруци хуманитарне помоћи у Појас Газе преко прелаза Рафа - рекао је портпарол предсједника Ахмед Фахми у саопштењу.

06.30 - Бајден: Египат ће у петак пустити хуманитарну помоћ за Газу

Предсједник САД Џозеф Бајден рекао је да би хуманитарна помоћ Појасу Газе преко Египта могла да крене већ у петак, након споразума постигнутог са египатским предсједником Абделом Фатахом ал-Сисијем и премијером Бенјамином Нетанјахуом да се омогући помоћ палестинској енклави преко прелаза Рафа.

Бајден је раније рекао да је Сиси пристао да отвори прелаз и да пусти први конвој од 20 камиона са хуманитарном помоћи.

06.00 - ИДФ поново гађале положаје Хезболаха у Либану

Израелска војска саопштила је да је напала војне циљеве Хезболаха у пограничном подручју са Либаном.

Међу циљевима је била и војна осматрачница са које је у сриједу испаљена вођена противтенковска ракета на град Рош Ханикра на северу Израела.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху синоћ је сазвао "ратни кабинет" у бази израелске војске у Тел Авиву недуго након што је најавио да ће "огроман и без преседана" пакет војне помоћи, који је обезбедио амерички предсједник Џозеф Бајден, помоћи Израелу да побиједи у рату против Хамаса.

Џозеф Бајден провео је јуче нешто мање од осам сати у посјети Тел Авиву. У обраћању је рекао да ће САД учинити све да Израел буде безбједан. Позвао је Израел да се не воде бијесом и рекао да већина Палестинаца није дио Хамаса.