latinica  ћирилица
19/10/2023 |  19:36 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Мјере безбједности у БиХ подигнуте на виши ниво (ВИДЕО)

Мјере безбједности у БиХ подигнуте су на виши ниво због сукоба на Блиском истоку и опасности од тероризма.
ГП Градишка - Фото: РТРС
ГП ГрадишкаФото: РТРС

Безбједносне структуре упозоравају да се припремају бројни терористички напади широм Европе и да у БиХ многе терористичке структуре имају своје упориште.

У Аустрији су на улици и припадници војске, Словенија укида Шенген, пооштравају се контроле на унутрашњим границама земаља Европске уније.

Амерички Стејт департмент издао је упозорење својим држављанима да буду на опрезу приликом путовања или боравка у било којој земљи свијета.

Европа повећава ниво безбједности због опасности од тероризма - прати је и БиХ. Због бојазни од евентуалног преливања кризе са Блиског истока, министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић од свих безбједносних агенција у саставу Министарства затражио је да буду предузете мјере за обезбијеђивање безбједности грађана и имовине.

- Такође сам тражио од њих да хитно одговоре које су мјере и радње предузели како би могли обавијестити јавност, а да не угрозимо предузете мјере - рекао је Нешић.

Све безбједносне структуре информисане су да се припремају бројни терористички напади широм Европе, упозоравају безбједњаци. Истичу да је европски континент посебно угрожен јер многе терористичке организације имају упоришта у Европи, а највише је таквих, кажу, у БиХ у којој су бројни џихадисти остали недирнути.

- БиХ је у посебном проблему. Они који су режирали терористичке акције, они који су слали Муамера Топаловића да убија породицу Анђелић, који су слали Енеса Омерагића да убија два војника, они који су послали Нердина Ибрића да убије полицајца у Зворнику, они који су послали људе на америчку Амбасаду - та група је остала недирнута. Терористичка организација која је посла 500 Бошњака у џихад је недирнута - истиче стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Галијашевић упозорава да је "Муслиманско братство" формирало Хамас, те да је центар те организације у Сарајеву, у којем дјелује кроз организацију "Муслиманска браћа". Иста та организација у рату је формирала одред Ел муџахедин који је чинио најсвирепије злочине над Србима. Радикалне исламистичке циљеве има и око 400 терориста обучаваних на простору Косова и Метохије.

- Сигуран сам да ће се ти појединци сада прикључити на позив Хамаса, Хезболаха, ИСИС-а, и отићи на то подручје да ратују заједно са њима због њихових циљева - каже стручњак за безбједност Мирослав Бјеговић.

Дарко Обрадовић из Центра за стратешку анализу каже да је један од основних циљева терористичких напада, какав је био напад за "Крвави шабат" 7. октобра, да испровоцира друге да крену истим путем.

Након почетка сукоба на Блиском истоку услиједио је низ терористичких напада - убиства у Бриселу, дојаве о бомбама у Француској, молотовљевим коктелом на синагогу у Берлину, узбуне у Риму. Европски министри унутрашњих послова на ногама. Миграциона стратегија није дала резултате. Морају бити пооштрене контроле миграната и тражилаца азила, па чак и уз употребу силе протјерани они за које се сматра да представљају безбједносни ризик.

- Без, наравно, мијешања свих људи који стижу у Европу са потенцијалним терористима. Али очигледно је да та веза постоји, тако да од сада морамо да примјењујемо пакт о миграцији и да прекинемо дискусије - каже француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен.

Девет чланица ЕУ појачало је и привремену контролу унутрашњих граница. Током викенда надзор на граници са Словенијом увешће и Италија, а од суботе десетодневну контролу уводи и Словенија са Хрватском и Мађарском.

Хрватска тражи од БиХ снажнију сарадњу у контроли миграната на граници.

- Што се тиче Хрватске, ми имамо 6.700 граничних полицајаца који чувају хрватску границу и са те стране смо јасно рекли да Хрватска има снаге и начина да чува своју границу, али да је питање изласка из БиХ нешто при чему би искуства Фронтекса могла помоћи - рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић.

Декан Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин сматра да је пооштравање мјера на унутрашњим границама у ЕУ потпуно негирање Шенгена и да говори о озбиљним проблемима, па и могућем унутрашњем расколу у Европи, чије чланице се окрећу себи и својој заштити.

Забрињава и податак да је међу починиоцима терористичких напада много оних који су на простор Европе ушли мигрантским рутама, а миграциона политика није дала резултате.